Завичајни клуб ”Освит” Билећа, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, приредио је, 16. априла 2016. године, прву самосталну изложбу слика и цртежа Лане Радан. Слике су рађене техником пастел и акрил, а цртежи оловком. Изложено је више од 40 радова.

Лана је средњошколка која се сликарством бави од малих ногу, а почела је из хобија који је постепено прерастао у бескрајну љубав према овом древном умјетничком изразу. Плод те љубави је прва самостална изложба – Траг у бескрају.

У поздравном говору, предсједник ЗК ”Освит”, књижевник Миодраг Хрњез Љумо, осврнуо се на наше прве потезе и цртеже којима тражимо свој изражај и преко којих преносимо емоције.

Вече је соло пјевањем отворио, и својој колегиници срећу и успјех у стваралаштву пожелио, сликар Синиша Џелетовић Џела.

Предговор за каталог написала је професор српског језика и књижевности, Јелена Михић.

”Ланин доживљај свијета је ведар и прозрачан, пун љубави, топлине и њежности… Мотивима ријека и мостова, Лана нас уводи у неки други свијет, помало поетичан и романтичан, помало мистичан, а опет обичан свакодневни свијет који нас окружује. У том њеном свијету нема грча, све је благо, топло и лијепо. Тиме нам показује свој оптимизам, снагу и наду да нас у животу увијек чека нека обала”, истакла је Јелена Михић у предговору.

Да пјесници најбоље разумију сликаре показала је млада билећка поетеса Маја Вујиновић која је, говорећи своје стихове, охрабрила Лану да крене путем уз планину и не осврће се на трње, оштро камење и ине препреке које су пред свима нама, па и пред њом.

Уз пригодну бесједу, са посебним освртом на Ланино стваралаштво, изложбу је отворила Александра Џелетовић, замјеник предсједника ЗК ”Освит”.

– Очаравајућа је, оплемењујућа и одмарајућа, мирноћа на Ланиним платнима. Њен пут кроз шуму је кривудав, као и сваког нашијенца, али она позива да се корача даље, да се завири иза сваке кривине, да се учини тај мали напор који нам најчешће недостаје, јер само тако можемо спознати и сазнати шта се крије иза 7 гора и 7 мора, брда и планина. Њени вукови, иако из њих извире снага и енергија, дјелују доброћудно, благо, питомо. Ни један покрет код Лане, био он рађен оловком или кистом, није агресиван. Енергија исијава из нијанси. Све је у благом ритму и њежној позитивној енергији – истакла је Џелетовић и пожељела Лани пуно среће, љубави и успјеха у животу и стваралаштву.

Први корак је у свему најтежи и оставља дубок траг.

Лана жели да се бави ликовном умјетношћу. Да полако али сигурно упознаје технике сликања и улази у царство сликарског бескраја. Сваким новим потезом да оставља траг на изазовној, бескрајној бјелини платна или папира.

Лана ја похађала школу цртања и сликања а намјерава да упише Ликовну академију.