У организацији Завичајног клуба ”Освит” Билећа и ЈУ ”Културно спортски центар” Гацко, 20. априла 2016. године, уприличена је изложба умјетничких радова насталих на 4. међународном Ликовном саборовању ”Симеон Добрићевски” одржаном 2015. године у организацији ЗК ”Освит” Билећа.

У занимљивом, захтјевном и захвалном галеријском простору КСЦ Гацко, академски сликар Јелена Глоговац Савић је сјајно уклопила преко 30 уља на платну, пастела, акварела и цртежа. Свака слика је имала своје мјесто и била је одлично уклопљена у амбијент, што је дало додатну чар изложби.

Пој Гатачких славуја, дјечијег црквеног хора ”Света Јелена Анжујска”, био је увод у отварање изложбе.

У поздравном говору, директор КСЦ Гацко, Анђелка Бољановић се осврнула на рад Центра и значај културе и повезивања региона путем културног и иног стваралаштва.

– Мисија и визија КСЦ коју ми проводимо је развој сарадње са институцијама, организацијама, удружењима и културним центрима у нашем региону. Култура је оно по чему ће нас познати и препознати у будућности. Што дубљи траг оставимо то ће наше бивствовање у ововременом простору бити значајније. Задовољство је у нашој галерији угостити учеснике четвртог ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски” и на зидовима видјети оволики број сјајних радова – истакла је Бољановић и подсјетила да је ретроспективна изложба Гацко – Клиње била изложена у Музеју Херцеговине у Требињу и Галерији Невесиње.

О самом саборовању и значају његовог одржавања, не само за Билећу већ и шири регион, говорио је предсједник ЗК ”Освит”, књижевник Миодраг Хрњез Љумо, који је истакао да је кроз Билећу за 4 године прошло преко 60 сликара и вајара из БиХ, Србије, Црне Горе и САД.

– Умјетници су истински амбасадори једне земље, једног краја и народа и велика је привилегија у малом мјесту угостити толики број великих умјетника чији радови остају у нашем граду, а они љепоту Билеће и васколике Херцеговине преносе диљем овоземаљског шара – нагласио је Љумо.

Миодраг Хрњез је истакао да је тежња организатора да свако саборовање буде искорак напријед и да у томе за сада успијевају.

– Велика је радост бити у храму културе Гацко. С пуним правом кажем храм јер се иза овог дивног и необичног галеријског простора налази акустична сцена намијењена за музичке вечери, позоришне представе, промоције књига, као и било који други вид културног дешавања. Сарадња међу културним установама мора бити перманентна, на добробит свију нас – истакао је Хрњез.

Изложбу је отворио академски сликар Драган Батинић, који је уједно и селектор Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски”.

– Култура је оно што нас спаја, издваја и препознаје. На четвртом саборовању настао је богат и опсежан колорит радова. Сви сликари су на платно пренијели свој стил и идеје, али је код свих препознатљива идеја љубави, како према стваралаштву тако и према животу уопште. Желим да нас култура што више и што чешће сабира, оплемењује и продуховљава, – истакао је Батинић.

Отварању изложбе присуствовали су билећки сликари: Ковиљка Кова Пејовић, Синиша Џелетовић Џела, Драган Батинић, као и афористичар Рајко Антовић.

Љубитељи ликовног стваралаштва из Гацка могли су 30 дана уживати у изложеним радовима.