Завичајни клуб ”Освит”, у билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, обиљежио је 21. март – Свјетски дан поезије. У овој, већ традиционалној, манифестацији учествовало је 12 младих пјесника, од којих су неки већ стекли завидну афирмацију и побрали низ престижних награда. Манифестација је одржана под већ препознатљивим слоганом: ”Млади пјесници будућности вјесници”.

Организација Уједињених нација за просвјету, науку и културу УНЕСКО, 1999. године, прогласила је 21. март за Свјетски дан поезије и овај датум се од тада обиљежава широм овоземаљског шара и на тај дан стихове чита свако ко их ствара. У Билећи, ту привилегију имају само млади стихотворци, а од старијих само они који су носиоци вриједне награде у протеклој години.

Обиљежавајући овај дан, на исказаном нивоу и под поменутим слоганом, ЗК ”Освит” је Билећу уврстио на свјетску мапу градова пјесника.

– Ко пјесме нити, данас треба на позорници бити и стихове говорити. Дошло је прољеће, природа се буди, радујте се људи, будите се из учмалости свакодневице, набаците осмијех на лице, вјеру у душу и љубав у срце. Живот је чаролија и нек вас испуњава поезија – у свом уводном обраћању истакла је поетеса Анђела Џелетовић, водитељ програма.

Изражавајући своје увјерење да ће 21. вијек бити вијек културе, Анђела је истакла да поезија најрјечитије исказује љубав. Љубав је свуда око нас и пјесник у свеме налази извор инспирације, биљежи тај тренутак никад поновљен. Свијет покреће љубав, а универзални израз љубави је поезија.

Почетак ове године обиљежили су пјесници ЗК ”Освит” и Билећу сврстали у град најбољих пјесника Републике Српске.

”Хтјети далеко и желети много, када је ријеч о постављању несебичних циљева, није грех, није опасно. Погрешно је и опасно ударити себи сувише блиску мету, јер то значи изневјерити себе и друге, остати дужан животу”, говорио је наш мудри нобеловац Иво Андрић.

Билећки млади пјесници свијетла су тачка нашег сивила. Придружимо им се. Када више свијећа заједно горе стварају бакљу која јаче свијетли. Више бакљи чине сјај сунца. Младе бакљоноше које желе свијет оплеменити и подобрити су: Дајана Алексић, Маја Вујиновић, Лазарела Мићуновић, Аријана Бабић, Милица Куљић, Милица Леро, Дарија Куљић, Марија Лојпур, Татјана Ђорђић, Стефан Самарџић, Здравка Бабић, Боро Граховац…

Оставимо траг у времену да се зна да живјесмо на овим просторима. Књига је као задужбина, споменик… покренимо се корак напријед, здружени, сабрани, пјесмом занесени, љубављу испуњени. Само мало добре воље и свима ће бити боље.