На седмој међународној књижевној манифестацији ”Сусретања”, коју традиционално организују Клуб писаца ”Чукарица” и Културни центар ”Чукарица”, одржаној 25. марта 2016. године у Београду, учествовали су пјесници из шест градова Србије: Вршца, Суботице, Чачка, Панчева, Банатског Карловца и Јабуке. На радост свих присутних, књижевној вечери су присуствовале и поетесе из Холандије и Њемачке. Једини представник, на овој поетској вечери, из Републике Српске био је Завичајни клуб ”Освит” Билећа са својим пјесницима, што је изазвао одушевљење и пријатне овације бројних љубитеља поезије са обје стране Дрине. Програм је водио Неђо Ћићо Стојановић.

Предсједник ЗК ”Освит” Билећа, књижевник Миодраг Хрњез Љумо, инспиративно је причао о Билећи и великанима који потичу из овог града, а који су оставили значајан траг у српској култури, науци, историји, спорту и позвао је све присутне да дођу у Билећу и уживају у њеним природним чарима и благодетима, посебно апострофирајући Билећко језеро.

– Билећа поново постаје препознатљива по култури, чему Завичајни клуб ”Освит” Билећа даје немјерљив допринос. Само у задњих мјесец дана, у Билећу је стигло пет престижних књижевних награда које су заслужено добиле: Здравка Бабић, Дајана Алексић (двије награде), Маја Вујиновић и Милица Носовић. Култура је мотор развоја и препорода једног града и друштва. По културном стваралаштву будућност ће нас препознати. Ослоњени на прошлост, у садашњости стварамо дјела за будућност – истакао је Љумо на самом почетку вечери.

Пред пуном салом Културног центра ”Чукарица”, своје стихове говорили су билећки пјесници: Здравка Бабић, Лазарела Мићуновић, Маја Вујиновић и Миодраг Хрњез Љумо.

Осмијеси на лицима и понека суза присутних љубитеља писане ријечи, као и аплаузи послије изговорених стихова, још су један доказ да пјесници ЗК ”Освит” корачају сигурним стопама стазама поезије. Још једном се показало да су искуство и младост идеална комбинација, коју треба његовати како би писана ријеч могла да живи. Вјетар у леђа, који пјесници добијају од познавалаца поезије разних градова Републике Српске и Србије, биће значајан за њихов даљи књижевни рад. У овоме времену, таленат је препознати таленат и усмјерити га да корача стазама душе.

Посјетиоци су напросто разграбили новине ЗК ”Освит” Билећа, најпрепознатљивији производ нашега града.
На крају ове поезијом испуњене вечери, ЗК ”Освит” Билећа захвалио је свим присутним на љубазном дочеку, гостопримству и подршци, у увјерењу да ће ово бити само једно ”сусретање” у низу, те исказао наду да ће својим радом и ангажовањем заслужити позив да и следеће године, на истом мјесту, представљају свој град и нове поетске бисере.

Писци из Билеће не би могли присуствовати овој значајној манифестацији без разумијевања и подршке начелника Општине Билећа, Миљана Алексића, на чему му се најискреније захваљују.