Завичајни клуб ”Освит”, у билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, 22. фебруара 2016. године, организовао је промоцију књиге ”Звона ћутње” младе билећке поетесе Дајане Алексић.

Ово је прва збирка пјесама коју Дајана, ученица 2. разреда билећке гимназије, самостално објављује. Пјесме су јој до сада објављиване у часописима и више пута су награђиване, а заступљена је и у зборницима и књижевним алманасима. Дописник је више портала и е-новина.

– Поштујући златно правило да се ”књига чита од корица”, издавач се потрудио да изглед збирке буде у складу са садржајем тј. одличан. Дизајнер, Биљана Миловановић, пренијела је на корице основну идеју збирке, лепршавост, извор инспирације, снагу стиха, продуховљеност… – у уводној ријечи истакла је Бојана Граховац, конференсије вечери.

Сала дома културе била је тијесна да прими све љубитеље писане ријечи и поштоваоце Дајаниног стваралаштва. Тражила се столица више, а пошто је и њих нестало, публика је стојећи испратила изузетно занимљиво и богато вече.

Дајанине пјесме надахнуто су говорили ”Освитови” глумци и рецитатори: Татјана Ђорђић, Срђан Комненић, Георгије Вулић и Вукашин Вучинић. Звуци гитаре Стефана Скочајића допринијели су да исказани стихови поприме магичну чаролију.

– Дајана Алексић у својој песничкој збирци ”Звона ћутње” врши слободно и бесконачно евокативно и асоцијативно повезивање најразличитијих слојева песничке свести. Песникиња твори симболичну аналогију као облик у коме доводи у везу чулне утиске са светом идеја, ослањајући се на снагу метафоре у којој апстрактне идеје сугеришу слој визуелних представа.вСпиритуализација објекта се врши његовим постепеним померањем из видног поља појавности у сфере надградње, односно визионарског плана, песничке пројекције. Песнички израз код Дајане Алексић претворен је у објекат властитог умјетничког концепта, поезија прекорачује границе и одлази у дубљи смисао бивања – у предговору је истакао мр Мирослав Радовановић.

Говорећи о збирци пјесама ”Звона ћутње”, Александра Џелетовић је истакла да овај триптих просто мами да се завири у садржај следеће странице. Опсједнута љепотом Билећког језера, Дајана пјесмотвори о животу, љубави и родољубљу на начин и са дубином мисли и снагом идеје на коме би јој позавидјели многи прекаљени пјесници.

Говорећи о збирци пјесама ”Звона ћутње”, у име издавача – ЗК ”Освит” Билећа, предсједник овог друштва, књижевник Миодраг Хрњез Љумо посебно је апострофирао метафору наслова збирке, истичући да тишином звона поетеса звони на узбуну и опомиње, док сви ћутимо, на стање у култури.

Ово вече уз звуке клавира обогатила је Ана Лојпур.

У поздравном говору, захваљујући се свим присутним на подршци, Дајана је истакла своје виђење стваралаштва, као и значај духовности, историје, традиције, љубави и доброте на пјесмотворца. Вјерујући да поезија оплемењује свијет и да љубав не зна за препреке и све побјеђује, посјетиоци су се дуго задржали у фоајеу Дома културе у разговору са пресрећном поетесом.