У организацији Завичајног клуба ”Освит” Билећа одржано је четврто међународно Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски”. У току овог саборовања настало је 30-ак умјетничких дјела, а међу њима и двије скулптуре.

Ликовно саборовање Симеон Добрићевски 2015

Сликари су користили разне технике да би оживјели Билећко језеро, наша брда и дрвеће, да би стећку продужили живот и намјену… Мотиви су различити, циљ и жеља исти. Умјетници су у своја дјела уткали љубав и знање и сва та љубав из дјела исијава.

Михаило Глигорић Глиша са својом склуптуром Чуј орле, чуј соколе

На отварању четвртог Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски”, загрљени, запјевасмо пјесму ‘‘Чуј орле, чуј соколе”. Историчар умјетности, сликар и вајар Михаило Глигорић Глиша, подиже се, с чашом вина наздрави и рече: ”Нема шта да се измишља и мудрује. Све је у нама и око нас, у нашој традицији. Пјесма је одредила шта ћу да радим.” И би тако! Неђо Носовић је даровао камен коме је Глиша кумовао и назвао га БЈЕЛАВАЦ, јер долази из Бјелава, из Корита. На иницијативу вајара Глише, организатор Саборовања и дародавац камена, братски су одлучили да ова скулптура буде посвећена једном од највећих вајара Херцеговине и нашег рода – Миливоју Бокићу.

Давид Јовановић са својом склуптуром Бјелавац

Давид Јовановић радио је склуптуру из своје серије и тако повезао Прилеп, Шабац,…. и Билећу. Први пут се сусрео са билећким каменом и спријатељи су се. Букнула је љубав на први поглед. А умјетнику љубав рађа идеју. Давид је склуптуру назвао ”Бјелавац”.