Глумци аматерског позоришта билећког Завичајног клуба ”Освит”, 30. августа 2015. године, су за своје суграђане премијерно извели представу ”У шта гледах, јадна ли сам”. Ријеч је о комедији која говори о згодама и незгодама брачног живота, а млада глумачка четворка одличном глумом побрала је све похвале публике.

актери представе У шта гледах јадна ли сам на сцени у Билећи

У представи је приказан живот два ”савремена” брачна пара. Брак првог пара, Симане и Тодора, који тумаче Марија Парежанин и Слободан Јањић – Роже, опстаје само захваљујући мужевом пристанку да ради све кућне послове док жена води главну ријеч. Брак другог пара, Марије и Јоксима, који играју Драгана Мискин и Срђан Комненић, пак, опстаје захваљујући непресушном женином богатству које њен муж немилице троши. Са различитим погледом на живот, они на сцени преживљавају брачне згоде и незгоде, и свакодневни живот оголијевају у низу заврзлама.

Сценарио, режију и обраду текста радили су челни људи Завичајног клуба ”Освит”, Александра Џелетовић и Миодраг Љумо Хрњез. Идеја је, каже Хрњез, сазријевала одавно, а имали су велику жељу да представу премијерно одиграју баш овог љета.

– Ови глумци су сви студенти, па је циљ био да се представа постави прије него оду. Одлучили смо да она буде неки увод у њихове брачне воде које ће тек да услиједе. Представа има много порука, много мисли су глумци вечерас изрекли на њихов специфичан начин. Кад младост пренесе овако јаке поруке, онда старији треба да се забрину и да размишљају. Мислим да публика треба да се запита о тим порукама када напусти ове просторије и да нађе храбрости да крене у одлучујући искорак у свом животу. Живот је чаролија, треба га живјети и користити – рекао је Хрњез.

Додаје да је представа интезивно спремана два мјесеца, те да је углавном инспирисана нашим менталитетом, али да садржи и нека размишљања о сценама које нам се свакодневно пласирају преко телевизије, а против којих се треба борити. Презадовољан је, каже, како су млади глумци изнијели своје улоге, као и посјећеношћу, јер је сала била препуна са много оних који су цијелу представу одгледали стојећи.

– Све је испало феноменално. Ово су млади глумци који имају добро искуство и види се да су напредовали. Публика се полако кристалише, јер овом граду недостаје позориште, па публика нема позоришну културу, али она ће се искристалисати – истакао је Хрњез.

Глумац Срђан Комненић каже да је захвалан публици што је овога пута скоро цијелу представу помно пратила и што их није пуно ометала галамом. Драго му је што су тема представе брачне воде, а сматра да су се многи из публике у њој пронашли.

– Оно што се мени јако свиђа је што су представљене двије врсте брака које су данас најзаступљеније. Уживао сам док смо разрађивали тему, обухватили смо све карактере људи у нашем граду, а и шире. Моја процјена је да у Херцеговини има доста оваквих бракова и мислим да је било много људи у публици који су се пронашли у некој од сцена – насмијано прича Срђан.
Глумица Драгана Мискин, која је играла у бројним ”Освитовим” представама, сматра да је ова одиграна боље од свих.

– Сличну представу смо радили прије пет година, звала се ”Брачкарење”, и све вријеме сам навијала да је поновимо. Унијели смо измјене и урадили је. С обзиром на то да се нас четверо глумаца дружимо и приватно, на пробама је било супер, давали смо приједлоге једни другима и помагали се. Презадовољна сам како је испало – истакла је Мискин.

Због велике заинтересованости, реприза представе ће бити постављена већ сутра у 20 часова у билећком Дому културе. Хрњез каже да су одлучили да је поново одиграју овако брзо због тога што глумачка четворка иде на студије.

– Уложили су велику енергију и просто је гријех да само једном одиграју ову представу. Велика је заинтересованост, па не сумњамо да ће посјета и други пут бити одлична – закључио је Хрњез.

Јелена Денда