За недјељу праштања, Завичајни клуб ”Освит” из Билеће планирао је богато, богоугодно и душекорисно путовање.

Другу годину заредом, са жељом да то постане традиционално на овај дан, идемо у походе ”Чајничкој Красници”. Поклоници нису скривали радост и наду да ће нам се путеви отворити и план путовања испунити. Молитвено су путовали, сјећајући се учења патријарха српског Павла који нас је учио да је молитва ”мајка свих добрих дјела, чуварка чистоте тијела… сигурна ограда против свих лукавстава вјечног непријатеља нашега – ђавола”.

поклоници у Цркви Успења Пресвете Богородице у Чајничу

Вођени народном мудрошћу и искуством досадашњих поклоничких путовања, поранили смо да би на вријеме стигли на почетак богослужења у Храм Успенија Пресвете Богородице у Чајничу. Посјета Чудотворној икони Богородици Чајничкој изазива посебна осјећања. Са молитвом на уснама и љубављу у срцу улазили смо у храм. По завршетку богослужења и молитве за здравље, читане испред Чудотворне иконе Богородице Чајничке, свештеник нас је упознао са неким од чуда која су се десила и која се дешавају послије искрене молитве упућене Пресветој Богородици.

Послије задовољења молитвене потребе и добијања благослова, у виду уља и иконе, пут је настављен живописним предјелима ка Пријепољу. Следеће одредиште био је Манастир Милешева. Поклоници су с посебном радошћу ишчекивали сусрет с Бијелим Анђелом. ”Гледање Бијелог Анђела равно је молитви”, записао је Свети Владика Николај Велимировић. Многобројне светиње из Милешеве своју мисију и данас врше расуте широм Европе.

поклоници у Манастиру Милешева

Манастир Милешева је српски средњовјековни манастир рађен у рашком стилу, а подигао га је краљ Стефан Владислав (1234-1243) у првој половини XIII вијека као своју задужбину, а у њој је и сахрањен. У припрати, коју је краљ Владислав доградио 1235. године, биле су положене мошти Светог Саве. Стефан Вукчић Косача се у овом храму, 1446. године, прогласи ”херцегом од Светог Саве”, по чему је Херцеговина добила име. Фреске Милешеве се убрајају међу најбоља европска остварења 13. вијека, а од њих најпознатија је Бијели Анђео.

Послије посјете Милешеви, пут нас је даље довео у Манастир Светог Николаја у Добрунској реци – Дражевина гдје смо присуствовали вечерњем богослужењу. Братство манастира нас је најљубазније дочекало и задржало на окрепљењу и одмору кога смо провели у душекорисном разговору.

У наставку путовања, по програму, поклонили смо се и цјеливали чудотворне мошти у Манастиру Добрун, a предвечерје је било резервисано за посјету Каменграду у Вишеграду и Храму Светог Кнеза Лазара и Косовских мученика.

Патријарх Српски Павле, цитирајући Јеванђеље по Матеју, савјетује Србе ”…Будимо мудри као змије и безазлени као голубови” и додаје ”…мудрост ће нас сачувати да не постанемо плијен, да нас вуци не раскину… да нас непријатељи не униште. Доброта ће нас сачувати да ми не постанемо вуци… Јер, мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази у глупост.”