Завичајни клуб ”ОСВИТ” Билећа, у недјељу, 25. јануара 2015. године, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, организовао је трећу дјечију Светосавску академију под називом САВОСЛОВЉЕ, којом је обиљежена успомена на највећег сина српског рода – Светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља, градитеља, учитеља, дипломате, љекара… и првог архиепископа.

чланови ЗК ''Освита'' Билећа

У програму су учествовала дjеца која Светог Саву воле и коме се моле, дjеца предшколског узраста, основци и средњошколци, њих 33, који су кроз рецитације, приче и пјесму, уз звуке клавира Стефана Денде и гитаре Стефана Скочајића, с љубављу причали и пјевали о животослову и дјелу учитеља и градитеља, принца и монаха, светитеља и просветитеља, човјека и богочовјека – Светога Саве, свечовјечанског и свеприсутног у свим земљама и временима.

Анђела Џелетовић

Вече је почело Светосавском бесједом коју је казивала средњошколка Лазарела Мићуновић. Централни дио програма је био казивање ”Небеске литургије” Светог Владике Николаја Велимировића у извођењу Анђеле Н. Џелетовић уз пратњу гитаре Стефана Скочајића. Вече је завршено Светосавском химном.

Дјеца су говорила мисли, поуке, учења Светог Саве, народна предања о нашем највећем светитељу, пјесме и бесједе о највећем учитељу, молитве о првом архиепископу. Озарених лица, са посебним сјајем у оку и жаром у гласу, дјечија танана душа на сцени је дочаравала значење сваке ријечи.

Завичајни клуб ”Освит” је организовао ово вече да буде на понос и дику свим актерима, а свим Србима на корист и слогу, са жељом да нас надахњује и прати дјело оног чије име данас и у вијек вијекова славимо, и да нам Свети Сава помогне, да будемо у слози и љубави, у братољубљу и човјекољубљу.