У организацији Завичајног клуба ”Освит, у билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, 12. јануара 2015. године, одржана је промоција збирке пјесама билећке поетесе Здравке Бабић.

Своје стихове Здравка је до сада објављивала у бројним часописима и антологијама савремене поезије Републике Српске, Србије, Црне Горе и Хрватске, а ово јој је прва самостална књига.

Збирка необичног назива, ”Разгледнице из Билеће”, саткана је од 77 поетска медаљона које је Здравка снитила и у корице увила. Пјесме величају живот, љубав, родни крај, родну груду…

промоција Разгледнице из Билеће

Уз сваку пјесму налази се адекватна илустрација која у потпуности оправдава назив збирке и читаоца уводи у додатна размишљања шта све људска рука ствара и обара. Своје ”разгледнице” Здравка одашиље широм овоземаљског шара ширећи љубав, позитивну енергију, доброту, искреност и пјесничку наивност.

Ову репрезентативну књигу богато је илустровао и графички опремио Илија Милићевић у сарадњи са Немањом Дутином.

Ратка Комненић, у оквиру конферансијеа, прочитала је рецензије књижевника Радмила Радовановића из Мркоњић Града и Војислава Воја Гњата из Добоја.

На промоцији, о књизи је говорила Александра Џелетовић, замјеник предсједника ЗК ”Освит”.

– Здравкина поезија је емотивна и мисаоно снажна. Проживљена и доживљена. Искрена и када пише о свом родном селу и Требишњици, љубави и родољубљу. Метафоре су ту да употпуне доживљај – истакла је Александра.

У име издавача, ЗК ”Освит”, о књизи је говорио књижевник и предсједник Друштва, Миодраг Хрњез Љумо.

– Шетајући билећким улицама, Здравка стихове нити и у етар шаље. Захваљујући друштвеним мрежамо много је, као поетеса, познатија и признатија ван граница наше земље него у свом родном граду. Здравку одликује скромност, марљивост и предан рад. Она је дошла до свог извора спознаје и док се напаја живе воде из ње извире неисцрпна стваралачка енергија која плодове твори тако да ускоро можемо очекивати нове збирке. За наше друштво је велика радост што смо баш ми објавили Здравкин првјенац јер овако богате књиге, у овом времену, ријетко се штампају – истакао је Љумо.

Одабране стихове даровите билећке пјесникиње надахнуто су говориле: Марија Парежанин, Драгана Мискин и Бранка Бабић, уз музичку пратњу Стефана Скочајића.

Програм промоције музичким акордима на клавиру и хармоници обогатио је Стефан Денда, ученик Музичке школе у Требињу, који је овим поводом, први пут јавно, извео своју клавирску композицију.

Да комплетно вече буде у духу поезије, музике, љубави и радости побринуо се пјесник из Берковића, Драго Кундачина, који је на симболичан начин поетеси збирку честитао и даривао је говорећи своје стихове.