Завичајни клуб ”Освит” Билећа, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, 21. децембра 2014. године, организовао је промоцију романа Лазареле Мићуновић – ”Пут ка себи”.

Лазарела је своје прво књижевно дјело објавила у издању ЗК ”Освит” тако да је промоција била проткана изливом јаких емоција. Велики број суграђана дошао је да увелича Лазарели овај дан и да ужива у њеном стваралаштву. Ту су били и гости из Бијељине, Сарајева, Требиња, Бара…

Петнаестогодишња ученица билећке гимназије ”Голуб Куреш” поручује нам да се у средишту најбурнијег срца налази мјесто мира, да треба ући у то мјесто мира и спознати сврху живота. Живот је дар. Одговор лежи у средишту твог бића! ”Пут ка себи” непомириво мири и видике шири.

Говорећи о роману, потпредсједник ЗК ”Освит”, Александра Џелетовић је истакла да је неописива наша радост што је дјевојчица од 15 година смогла храбрости да објави роман. Овај човјек у настајању смјело је укоричио своје идеје, мисли, осјећања, размишљања, спознају и ставио их људима на суд. Овим дјелом Лазарела је показала да су године само број, а да је све остало у срцу, глави, у души.

– Сама композиција је одсуство композиције, расипају се слике, мисли, утисци. Унутрашња логика казивања постиже се расипањем грађе. Појава појаву не условљава. Узрочно последичне везе су покидане. Дјело говори да је све са свим у вези и да свако од свакога и свачега зависи. Пут ка себи, иако има све елементе, није роман, новела, ни монодрама, то је просто лирски текст такозване модерне умјетничке технологије, модерног поступка, и духом и начином. Лазарела је у својим исповијестима искрена. Искрена је и када говори да свијет око нас не ваља, да га треба мијењати, људске односе преуредити, душу спашавати. Промјене крећу из нас, из нашег срца. Чујмо ритам, поруку срца, и видјећемо да су нам могућности невјероватне. Та мисао је темељ Лазарелиног дјела – истакла је Џелетовић.

У име издавача, ЗК ”Освит”, говорио је предсједник, Миодраг Хрњез Љумо, који је истакао да Лазарела посједује велику стваралачку енергију коју треба пажљиво каналисати и усмјеравати. Хрњез је истакао да се већ годинама сусреће са Лазарелином поезијом али да је уживао ишчитавајући њено прво прозно дјело и нагласио да је улагање у културу обезбјеђивање препознатљивости нашег народа у будућности.

– Пут ка себи има, дакле, извјесну сталну актуелност, стварностан је, како то могу бити само дубоко проживљена или збиљски мислећа дјела. Суштинска смисао овог дјела, његова стваралачка инструктивност, је у тражењу прилике да се свијет и људски односи у њему измијене. И да у тој измјени сви учествујемо мијењајући прво себе – нагласио је Хрњез.

Не кријући радост и одушевљење, о роману је говорила и ауторка, Лазарела Мићуновић. Истакла је да роман не настаје за један дан, мјесец или годину, већ да настаје у тренуцима који су смисао нашег постојања и живота, а само је питање када ћемо скупити довољно храбрости и те тренутке укоричити. Лазарела је нагласила да инспирацију тражи и проналази у људима, зато што сваки од њих има посебан смисао у нашем животу и свако од њих је неиспричана прича од које можемо много научити, само ако пажљиво слушамо.

Вече је звуцима клавира обогатио Стефан Денда.

Одломке из романа читале су Драгана Мискин и Марија Парежанин.

Кроз ово дивно вече, под набојем емоција, провела нас је млада, шармантна и елоквентна водитељка Анђела Н. Џелетовић.