Саборовање је свечано отворено 20. октобра 2014. године у Дому културе ”Јевто Дедијер” и тада су представљени сви учесници. У част Ликовног саборовања приређен је и занимљив културно забавни програм.

У име организатора, учесницима је добродошлицу пожељела замјеник предсједника ЗК ”Освит” и директор Саборовања, Александра Џелетовић.

– Трећа срећа, а радост и љубав све већа. Остварена дјела се множе, да тако и даље буде, помози Боже и наш молитвениче пред Господом, оче Симеоне Добрићевски. Наши пријатељи су овдје да на платну и у камену оживе наш камен, наше језеро, брда, планине, долине. Да на платно пренесу љубав према свевременом и бескрајном, нашом традицијом освијетле будућност, да оживе неоживљено, да на свјетло сунца изнесу неосвијетљено. Да овјековјече љепоту нашег краја и да сва своја рукодјеља оставе нама на уживање, а Билећи на препознавање – истакла је Џелетовић.

Треће Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” обиљежило је 17 имена из свијета ликовног стваралаштва, а то су: Срећко Здравковић, Михаило Глигорић Глиша, мр Марко Попадић, Милан Кешељ, Божидар Пантовић, Маријана Томановић, Јелена Глоговац Савић, Тања Пикула, Драган Батинић, Сњежана Домазет, Бранка Анђелић, Бранко Анђелић, Бојана Станишић, Драгана Рис, Ковиљка Пејовић, Јелена Медан и Синиша Џелетовић Џела.

У културно забавном дијелу вечери учествовали су Иван Вучковић и Стефан Скочајић који су вече, пјесмом и музиком, уљепшали. По први пут, билећкој публици представила се суграђанка Здравка Бабић. Афористичар Рајко Антовић говорио је афоризме из збирке коју припрема за штампу. Своје вокалне способности и умијеће показала је и женска пјевачка група ЗК ”Освит”. Млада глумица аматерског позоришта ЗК ”Освит”, Драгана Мискин, говорила је одломак из своје монодраме о животослову Десанке Максимовић.

Пригодним говором о оцу Симеону Добрићевском Саборовање је отворио билећки писац Боро Граховац.