Треће Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” свечано је затворено 26.10.2014. године изложбом насталих радова у Дому културе ”Јевто Дедијер”.

Треће Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” обиљежило је 17 имена из свијета ликовног стваралаштва, а то су: Срећко Здравковић, Михаило Глигорић Глиша, мр Марко Попадић, Милан Кешељ, Божидар Пантовић, Маријана Томановић, Јелена Глоговац Савић, Тања Пикула, Драган Батинић, Сњежана Домазет, Бранка Анђелић, Бранко Анђелић, Бојана Станишић, Драгана Рис, Ковиљка Пејовић, Јелена Медан и Синиша Џелетовић Џела.

Ликовно саборовање прогласио је затвореним академски сликар и историчар умјетности Михаило Глигорић Глиша. Он је изнио импресије о данима трајања саборовања и осврнуо се на дух саборности који је красио учеснике.

Изложбу умјетничких дјела насталих у току овогодишњег ликовног саборовања, пригодном бесједом о значају стваралаштва, отворио је професор Срећко Здравковић.

У име организатора, са жељом да се и догодине видимо на истом мјесту и у још вечем броју, учесницима Саборовања захвалила се Александра Џелетовић.

По први пут, Саборовање је било и вајарског типа, па су посјетиоци имали прилику да виде скулптуру Херцеговке у камену, дјело Михаила Глигорића Глише, те експонат Драгана Батинића настао као интересантна комбинација камена, дрвета и метала.

”Окуписмо се и овог љета Господњег у Билећи да кроз ликовно стваралаштво трагамо за оним лијепим, узвишеним, духовним. Небо, Херцеговина, Билећа, камен – изоштравају умјетникова чула да осјети, види, дотакне оно узвишено које се налази у Светој земљи Херцеговини.

Рад на овом ликовном саборовању одушевљава све учеснике. Инспирација се рађа са првим погледом на чудесни пејзаж, оплемењен знањем о близини тако великих светиња – манастира: Добрићево, Косијерево, Острог, Тврдош, Завала…

Учесници Ликовног саборовања позвани су благословом блаженопочившег оца Симеона Добрићевског и, на чудесан начин, они откривају да њихово поријекло управо води из Херцеговине. То је једно од сазнања које одушевљава учеснике овог саборовања и буди емоције, покретаче и оплемењиваче ликовног израза.

Најчешћи мотиви и овог, трећег, ликовног саборовања су управо снажно доживљени херцеговачки манастири, пејзажи, камен. Новина овог саборовања је присуство вајара који су се успјешно изборили са, како они кажу, тврдим херцеговачким каменом.

Херцеговина своју узвишеност открива и кроз добронамјерност и широкогрудост домаћина – Завичајног клуба ”Освит”.

Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” на суптилан начин веже братска срца, уздиже душу, а човјека унижава пред величином Бога, светих манастира, Херцеговине”, истакао је учесник саборовања, академски сликар мр Марко Попадић.

За Драгана Батинића ова саборовања су, како истиче, прилика да упозна доста квалитетних сликара са стране, од којих може много да се научи, али и прилика да суграђане боље упозна са својим стваралаштвом. До сада је учествовао као сликар, а ове године се први пут опробао као скулптор.

Изложба радова изазвала је велику пажњу, а публика је, осим у сликама, уживала и у звуцима хармонике Стефана Денде, поетском игроказу Милице Носовић, те стиховима Дајане Алексић.