Завичајни клуб ”Освит” Билећа организовао је треће Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски’‘ у периоду од 20. до 27. октобра 2014. године. И овај пут смо успјели да окупимо еминентне сликаре, како из Херцеговине тако и из Србије и Црне Горе.

Прије свечаног отварања Ликовног саборовања, учесници саборовања, заједно са организатором, поклонили су се сјенима једног од највећих херцеговачких духовника, не само двадесетог вијека, о. Симеона Добрићевског, по ком саборовање и носи име. Посјета капели има посебан духовни и емотивни значај за све учеснике, даје им снагу, кријепи вјеру и снажи стваралачки дух.

Треће Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” обиљежило је 17 имена из свијета ликовног стваралаштва, а то су: Срећко Здравковић, Михаило Глигорић Глиша, мр Марко Попадић, Милан Кешељ, Божидар Пантовић, Маријана Томановић, Јелена Глоговац Савић, Тања Пикула, Драган Батинић, Сњежана Домазет, Бранка Анђелић, Бранко Анђелић, Бојана Станишић, Драгана Рис, Ковиљка Пејовић, Јелена Медан и Синиша Џелетовић Џела.

У манастир Косијерево, гдје се чува дио моштију (стопало) заштитника сликара – Светог Луке, учесници и организатори Саборовања отишли су трећег дана. Присуствовали су вечерњој служби, а онда се задржали на вечери и душекорисном разговору са игуманом манастира о. Арсенијем.

Лијепо вријеме, поглед на Билећко језеро и билећки крајолик, инспиративно су дјеловали на ствараоце. Свакодневне посјете суграђана су биле обострано корисне. Билећани су госте упознавали са нашим крајем, а сликари њих са техником сликања, стваралаштвом, значајем умјетности за један народ… Само да посјета би више… Посебно је било занимљиво гледати како Михаило Глигорић Глиша билећку стијену обликује, разговара са њом, упознаје је и од ње ствара билећку језерску вилу, док Драган Батинић комбинује дрво, камен и метал стварајући препознатљиве скулптуре.

Милан Кешељ

Пажњу суграђана привукло је стваралаштво Милана Кешеља, који је поријеклом из Врањских а свјетску славу стекао је у Сједињеним Америчким Државама. Између осталог, Кешељ је излагао и у Лувру. Велика признања добио је и у Јапану и диљем овоземаљског шара, а ово му је било први пут да у свом крају ствара.

Организатори су посебно захвални ресторану ”Фортуна” и власнику Његошу и Дани Дунђеровић који су им уступили и на располагање ставили све капацитете свог објекта, затим самосталном предузетнику Неђу Носовићу који је даровао камен за скулптуру, те фирмама РиТЕ Гацко, Ник-Пром, Пчелица Маја, књижара ”Глобус” и штампарији ”Габић”.