У организацији Завичајног клуба ”Освит”, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, одржана је, 12.08. 2014. године, промоција романа Јелице Бајат ”Тишина гради зидове”. Љубитељи писане ријечи пажљиво су слушали како читање одломака из поменутог романа тако и приказе о роману.

Чланови ”Освитовог” аматерског позоришта, Дамјан Радовић и Срђан Комненић, потрудили су се да публици вјерно пренесу суштину појединих дијелова из романа и да дочарају атмосферу у којој се радња дешава.

О роману ”Тишина гради зидове” говорио је билећки пјесник и прозни писац Боро Граховац.

– Јелица има тек 19 година, а по схватању живота је зрела и одрасла особа. Када будете читали овај роман, немојте журити, ни тражити смисао романа у цјелини, тражите смисао реченице. Ово је штиво написано кратким и дубоким реченицама у којима је сажета суштина људског постојања. Ријетко ћете гдје наћи краћих реченица и сложенијих мисли као што је то у овом дјелу – истакао је Граховац.

аутор и учесници промоције

ЗК ”Освит” је издавач првог романа наше суграђанке Јелице Бајат, која је тек завршила средњу школу а већ се отиснула у озбиљне књижевне воде. Овај роман је једно велико освјежење за љубитеље писане ријечи, а аутор велика нада прозног стваралаштва. Јелица има природну надареност за писање која се надопуњује великим радом и упорношћу. Она зна шта жели и на том путу истрајава. Просто је невјероватно да тако млада особа, као што је Јелица, у себи има накупљено толико зрелих, продуховљених, животних мисли и да их овако складно укомпонује у једну цјелину.

– Јелица је једноставно у више букета сакупила толико мисли које је на неки посебан начин успјела да повеже у једну цјелину. Чудно је то везивно ткиво, та снага, та енергија и та мирноћа која зрачи из Јелице, обзиром на године и на период у коме је настао роман и у коме она живи. Јелица се мора читати у бјелинама. Бјелина је мјесто за дослућивање наговијештеног. Јелица оставља простор да ми сами извучемо закључак и оставља нас у великом размишљању. Код ње свака страница, свака ријеч има своје значење и свакој ријечи морамо посветити посебну пажњу – говорећи о роману у име издавача нагласио је предсједник ЗК ”Освит” Миодраг Хрњез Љумо.

Роман Јелице Бајат је као звјездано небо над Херцеговином. Небо је пуно звијезда а роман је пун мисли сажетих у цјелину. Суштина је у опраштању, вјери, љубави. Живот је пун чаролија само их требамо открити и у њима уживати.

У свом обраћању, Јелица је остала доследна себи и свом првом књижевном чеду. Истакла је да су први сегменти романа настали још у основној школи, док је за његов настанак било потребно доста рада.

Јелица Бајат за говорницом

– Својим романом хтјела сам да прикажем да постоји велики број људи који, без обзира на то с којом се врстом проблема суочавају, потискују то од себе и од других. Хтјела сам да покажем да постоје ствари о којима морамо разговарати, постоје проблеми који су друштвени, који нису појединачни, нити се тичу само малог броја људи, већ свих нас. Не смијемо дозволити да мук гради зид. Проблем се решава док је мали. Разговарајмо о свему али отворена срца – истакла је Јелица Бајат.

Да ово вече протекне у једном узвишеном тону побринула се мр Марина Попадић која је, уз звуке клавира и посебно бирану музику, пожељела успјех новом билећком романописцу – Јелици Бајат.

Бојана Граховац је вече водила и својим најавама академску снагу јој дала.