Завичајни клуб ”Освит”, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, 26.августа 2014. године., приредио је премијерно извођење монодраме о животослову једне од највећих српских пјесникиња – Десанке Максимовић.

За овај не мали подухват одлучила се наша млада суграђанка, двадесетогодишња глумица аматерског ансамбла ЗК ”Освит”, Драгана Мискин.

За назив монодраме узет је мото из Десанкиног богатог стваралачког опуса – ОПОРУКА.

Драгана Мискин казује животослов Десанке Максимовић

Монодрама се састојала из нараторског и рецитаторског дијела. Десанкине приче, почев од раног дјетињства, преко зрелог доба, до подизања споменика у Ваљеву, брижљиво су биране и Драгана их је на маестралан начин презентовала билећкој публици. Пјесме су биле препознатљиве и као продужена рука надопуњавале причу.

Мијењањем шешира у току представе Драгана је прелазила епохе живота наше начувеније поетесе, која је проживјела и обиљежила један вијек а у другом живи својим стваралачким остварењима.

Монодрама је изазвала велико интересовање наших суграђана, који су са уживањем пратили Драганин начин итерпретације Десанкиног живота. У публици се чуо коментар да је Драгана у појединим дијеловима успјела да пренесе и боју Десанкиног гласа.

Дуготрајан аплауз била је награда за Драганин наступ. Наши суграђани остали су задивљени и са правом очекују репризно извођење ”Опорука”.

Драгана Мискин

Драгана је задовољна својим наступом. Одушевљена је пријемом код суграђана и пажњом с којом су гледали цијелу представу. Сав уложени труд исплатио се дуготрајним аплаузом који је чула на крају представе. Тада јој је, како каже, ”пао камен са срца”.

Није мала ствару играти монодраму и то прву о животослову највеће српске пјесникиње.

– Пресрећна сам. Можда тек сада постајем свјесна у који подухват сам се упустила. Десанкине стихове сам говорила више пута. О њеном животу сам мало знала и онда сам добила текст монодраме кроз који сам се упознала са једним дијелом Десанкиног богатог и стваралачког живота. Покушала сам да уђем у суштину и да се саживим са њом док сједи на пању, шета кроз шљивик или када чује за злочин у Крагујевцу. Ова улога ми је била дијаметрално супротна од оних које сам до сада играла. И сами осјећај чији живот преносим на сцену захтијевао је максималну одговорност и пожртвовање. Са свим тим мислима и осјећањима припремала сам монодраму – истакла је Драгана, жалећи што се кроз школовање више не говори и детаљније не упознајемо о животу Десанке Максимовић, као и о животу других српских великана.

Миодраг Хрњез Љумо, Драгана Мискин, Илија Милићевић, Слободан Јањић и Зоран Самарџић

Избор фотографија које су путем видео била надопуњавале извођење монодраме извршила је Гордана Михајлов. Обраду фотографија урадио је Илија Милићевић. Свјетлосне ефекте урадили су Душан Куреш и Зоран Самарџић. Уз звуке гитаре рецитације је пратио Душан Мркаић, док је избор музике урадио Слободан Јањић. Техничку подршку пружио је Срђан Комненић. Сценарио и режију монодраме ”Опорука” потписали су Александра Џелетовић и Миодраг Хрњез Љумо.

Надамо се да ће живот монодраме бити дуг, на радост Драгане Мискин и свих оних који је буду гледали.