Прво је добила свједочанство да као ”вуковац” завршава Средњу медицинску школу, а онда јој је из штампе изашла прва књига, и то роман, да би услиједила и прва промоција и то у школи у којој је стекла спознају о животу и поставила камен темељац за кулу која се живот зове.

То није бајка већ прољећни дани наше суграђанке Јелице Бајат.

Игра живота је хтјела да издавач романа првјенца Јелице Бајат буде Завичајни клуб ”Освит”.

Роман је психолошко – филозофско дјело кога је написала средњошколка, а тако је мисаоно и јако као да га је писала искусна књижевница у зрелом животном добу.

Радња романа говори о животу три друга, а смјештена је у мјесту Међа које се налази на тромеђи. Дјешава се у времену када Јелица није била зачета ни у мислима родитеља. Од почетка романа, који почиње питањем, до завршетка, који даје одговор, дешава се један рат, један мир и још много тога.

Језгровите мисли у овом дјелу су попут звијезда на ведром херцеговачком небу. Има их пуно али су све складно упаковане. Све зраче својим сјајем, својом енергијом, шаљу путоказе, а као цјелина дјелују као синхронизовани оркестар којим Јелица, и поред своје младости, одлично диригује. Ријечи су попут најсјајнијих медаљона брижљиво биране и складно ткане у велику грађевину која се романом зове. Главни јунак размишља о свијету и људима и општем моралном посрнућу. У тренуцима када му се чини да живот нема смисла проналази искру љубави, храм наде и зрно вјере да вреди живјети. Он се сукобљава са цјелокупном пролазношћу, у скупим стварима није смисао већ другдје… Јелица издваја тренутак из пролазног. Сам назив романа има јасну поруку која се као невидљива нит провлачи до краја. Све мислене животне медаљоне аутор за небо везује.

Са првим романом Јелица показује завидан квалитет, вјештину, знање и само ако настави да стазом живота уз планину стрпљиво корача, чита и пише, пред њом је сјајна будућност.

Достојевски је истицао да ”смисао људског бића није само у живљењу већ у ономе зашто се живи”.

ЗК ”Освит” је, на радост свих љубитеља писане ријечи, у младој суграђанки препознао сјајни бисер који ће засигурно бити уграђен у ђердан књижевних великана нашег краја.

Овим романом Јелица је прекорачила границе очекиваног, показала и доказала да данашња омладина не само чита већ и пише. Пише и то врло добро, чак. Прочитајте и увјерићете се!