Млади рецитатори, глумци и наратори Завичајног клуба ”Oсвит”, за своје суграђанине, приредили су, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, необичан поетско – сценски игроказ под називом ПОКОЉЕЊЕ ЗА ПЈЕСМУ СТВОРЕНО.

Вече је посвећено Гаврилу Принципу и његовој сабраћи, слободарима, члановима ”Младе Босне”. Говорило се о њиховим животима, идејама, казивале су се њихове пјесме и пјесме о њима.

учесници поетско-сценског приказа ПОКОЉЕЊЕ ЗА ПЈЕСМУ СТВОРЕНО

Његошевим стиховима о вјечној слободи вече је отворено. Мислима наших истакнутих интелектуалаца тога времена, као што су Црњански, Слијепчевић, Андрић, Кочић… вече је било проткано и невидљивим нитима за небо учвршћено.

Поетско – сценски игроказ је завршен пјесмом ”Тамо далеко” и покличем: ”Живјела Република Српска”.

На великом платну промицале су фотографије из тога периода које до сада наши суграђани нијесу имали прилику да виде.

У поетско-сценском игроказу учествовали су: Анђела Н. Џелетовић, Ксенија Џелетовић, Татјана Ђорђић, Анђела Ивковић, Владана Илић, Данило Таминџија, Вељко Јокановић, Вукашин Вучинић, Стефан Самарџић, Новица Кајтаз, Марина Вучинић, Ања Ивковић, Милица Носовић, Вања Милошевић, Милана Витковић, Лазарела Мићуновић, Јована Кокољ и Анђела С. Џелетовић.

Синиша Џелетовић Џела крај свог цртежа Гаврила Принципа

У фоајеу Дома културе ”Јевто Дедијер” приређена је изложба двадесетак портрета слободара тога времена, као и портрета знаменитих историјских личности наше историје и нашег народа који су обиљежили тај период.

Аутор изложених портрета је билећки сликар и активни члан нашег друштва Синиша Џелетовић Џела.

Изложбу је, уз надахнуту бесједу о аутору и изложеним радовима, отворио мр Чедомир Поповић Зено. Сви заинтересовани изложене радове могу погледати у наредних мјесец дана.

Водвиљ вечери била је мисао:
”Мисли и ради! Треба много снаге да би се могло живети,
а њу даје акција”
.