Завичајни клуб ”Освит”, у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске и Домом културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, организовао је изложбу умјетничких слика Душана Симића.

Отварање изложбе је уприличено 5. јуна 2014. године у Дом културе ”Јевто Дедијер” у Билећи.

Изложено је 28 Симићевих дјела у техници темпере и пастела која даје аутентичан пресјек његовог стваралаштва које је значајно обиљежило 50-те године прошлог вијека на пољу ликовне умјетности на нашим просторима.

Аутор концепције изложбе био је Никола Галић, који је и отворио изложбу, музејски саветник Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци.

У име домаћина присутне је поздравио билећки књижевник Боро Граховац напомињући да је недавно у Бања Луци организована изложба умјетничких дјела насталих у Билећи на Ликовном саборовању ”Симеон Добрићевски”. За Симића је истакао да је осјећао да је умјетност оно што се ствара изнад поптреба тренутка и голог живота. Умјетничко дјело је равнотежа ван времена које захтијева особену естетику и морал.

У умјетничком дијелу програма учествовали су Вукашин Вучинић, Иван Вучковић и Стефан Скочајић.

Програм је водила Марина Вучинић.

Покровитељ вечери био је начелник Општине Билећа, Миљан Алексић.

Душан Симић је завршио сликарство на бањалучкој Вишој педагошкој школи 1953. године, код професора Боже Николића, тада веома признатог сликара у Бањалуци и БиХ. Он је био и духовни вођа групе ”Четворица”, која се први пут представила Бањалуци изложбом у Дому културе 1955. године. Појава групе ”Четворица” и њихова изложба били су најзначајнији догађај у ликовној умјетности БиХ тог доба.

Друштво ликовних умјетника Бањалуке установило је 1979. године награду ”Душан Симић”, која је додјељивана ”за унапређивање ликовног стваралаштва” све до деведесетих година прошлог вијека.