Завичајни клуб ”Освит” организовао је поклоничко путовање у Бари и поклоњење моштима Светог Оца Николе. Поклоници су на пут кренули 29. маја и прво посјетили манастир Баре, а затим наставили путовање до луке Бар одакле су, мирним морем, испловили за Бари.

Чаробним изласком сунца доживљеног на пучини, пристајањем брода и лаганим ходом до манастира отпочео је боравак у овом, за нас, историјском мјесту. Међу многобројним ктиторима храма св. Николе било је и неколико владара наше светородне лозе Немањића.

Богобојажљиво смо приступили цјеливању и поклоњењу мјеста гдје су мошти светитеља (моштима се не може приступити), заштитника многобројних српских породица. На нашу радост дошао је руски монах, очитао Тропар Светитељу, молитве и остао са нама у краћем разговору.

учесници поклоничког путовања у Бари крај иконе Св. Николе

Очима је било тијесно а мислима широко док смо посматрали чудотворне иконе. Навиру сјећања из Житија, преиспитујемо спознају о животу… Усредсређени у молитви, за нас је вријеме стало…

По изласку из храма имали смо задовољство да присуствујемо италијанском вјенчању и да правимо паралелу.

Остатак дана поклоници су провели у разгледању историјских знаменитости Барија. У шетњи булеваром пронашли смо и бисту краља Црне Горе, Николе Петровића.

Повратак је био у јутарњим сатима 31. маја. Посјетили смо манастир Праскавицу који је посвећен Св Николи, обишли знаменити музеј манастира и упутили се ка Михољској Превлаци и храму Св. Архангела Михајла.

Ово путовање се не да ријечима описати ни немуштим језиком исказати. Ово треба душом доживјети!

Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља!