У организацији Завичајног клуба ”Освит”, у билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, обиљежен је 21. март – Свјетски дан поезије.

Манифестација, у којој је учествовао 21 млади пјесник, већ традиционално – трећу годину за редом, одржана је под мотом ”Млади пјесници будућности вјесници”.

Организација Уједињених нација за просвјету, науку и културу УНЕСКО, 1999. године прогласила је 21. март за Светски дан поезије и овај датум се од тада обиљежава широм овоземаљског шара и на тај дан стихове чита свако ко их ствара, а у Билећи су ту привилегију имали само млади стихотворци.

млади пјесници

Водитељ програма, Анђела Сворцан, водећи нас кроз ово занимљиво вече, говорила је стихове Душка Радовића, Јована Дучића, Јована Јовановића Змаја, Петра Петровића Његоша, а млади пјесници су искључиво говорили своје стихове.

У времену буке и халабуке, галаме и жагора, тиха и блага ријеч поезије добија на значају. Млади пјесници својим стиховима не пружају одговоре, али охрабрују и подстичу читаоце да их сами пронађу. Култура је темељ сваког напретка, друштво не може да се развија уколико се не улаже у духовност. Ово је био дан да се Билећани сјете да поезија постоји и да посегну за књигом пјесника који им нешто значи.

млади пјесници

Код младих стихотвораца је уочена потреба да стварају слике и то је оно што што их, на неки начин, одређује. Метафора је срце језика, срце које никада не спава. Метафора је средишња фигура поезије. Она је изнутра проживљена на искрени дјечији начин и постала је језгро око којег круже све ријечи.

Стварајући језиком пјесмотворним млади стихотворци чвршће и смисленије уграђују темеље свог постојања. Код већине се назире исконски тајнопис, отргне се по која ријеч заумница. Благо које је ова ноћ изњедрила треба брусити благо и ђердан ће засигурно засијати у пуној љепоти.

млади пјесници и гитариста

Четири пјесникиње приредиле су пријатно изненађење својој наставници и пјесничком ментору, Мирјани Сворцан, посебно говорећи стихове пјесме коју су јој посветиле и у којој су опјевале своје виђење вољеног педагога.

Инспиративну и надахнуту бесједу поводом овог празника поезије, љубави и живота одржао је познати билећки пјесник Боро Граховац. Он је истакао значај стварања и стрпљења у стварању. ”Што је највеће, од најмањег је кренуло; пут од хиљаду километара првим кораком започиње”, истакао је Граховац.

млади пјесници

Ове вечери, своје стихове казивали су: Анђела Н. Џелетовић, Марина Вучинић, Маријана Носовић, Дајана Алексић, Анастасија Фимић, Гордана Милићевић, Наташа Вујиновић, Јелена Биберџић, Маријана Роган, Ана Папић, Александра Столица, Адријана Чукнић, Ивана Томановић, Дајана Лојпур, Тијана Леро, Аријана Бабић, Јулија Куреш, Вукашин Вучинић, Јелена Радмиловић, Лазарела Мићуновић и Тијана Тркља.

Уз звуке гитаре, пјеснике је пратио Душан Мркаић, док је Синиша Џелетовић Џела пјесмом пјеснике поздравио и дан им честитао.

Анџела Н. Џелетовић

Због квалитета радова и потенцијала који посједују ови млади ствараоци, као и исказаног ентузијазма, Завичајни клуб ”Освит” је одлучио да у оквиру своје дјелатности формира Књижевни клуб ”Освит” који би био стожер окупљања младих литерата и мјесто гдје ће се они окупљати, читати своја новонастала дјела, коментарисати их… Ова идеја је са одушевљењем прихваћена и с нестрпљењем се чека први наступ у новом клубу.

Организатор ове манифестације, Завичајни клуб ”Освит”, обећао је штампати збирку пјесама свих овогодишњих учесника манифестације ”Млади пјесници будућности вјесници”, као још један вид подстицаја креативног стваралаштва младих наше општине.