У изложбеном салону Дјечијег позоришта Републике Српске у Бања Луци, 17. марта 2014. године, отворена је изложба радова насталих током другог Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски”.

Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски”, које организује Завичајни клуб ”Освит” Билећа, је интернационалног карактера и окупља звучна имена из свијета ликовне умјетности који богатим и харизматичним духом уљепшавају сваки моменат саборовања, али и преносе своје ликовно сазнање на млађе и мање искусне ликовне ствараоце.

Многобројни заљубљеници у сликарство имали су прилику да уживају у мотивима билећких природних љепота, превасходно језера и његове околине. Да је Билећа једно посебно импресивно поднебље види се и по насталим радовима. Сваки мотив је умјетничко дјело, гдје год се окренете наилазите на инспирацију.

”Управо је Херцеговина и најчешћи мотив и неисцрпан извор идеја које умјетници слободно доживљавају и сликају. Овдје се прожимају пејзажни прикази инспирисани околином Билеће и Билећким језером и прикази околних манастира, Добрићева и Косијерева. Занимљиво је примијетити да су присутни умјетници, са већ изграђеним стилом и виртуозношћу у сликању себи својствених мотива, успјели да у те мотиве на суптилан начин унесу и мотиве Херцеговине, дајући им нови смисао, а уједно и обогаћујући свој ликовно – тематски опус”, истакао је мр Марко Попадић у рецензији каталога.

Изложбу је отворио министар просвјете и културе Републике Српске, Горан Мутабџија.

– Овакве изложбе значајне су за мале средине и умјетнике који из њих долазе јер имају прилику да оно што раде представе у једном граду који има Академију умјетности и друге респектабилне институције културе – истако је Мутабџија.

Чланови ЗК ”Освит”, који су присуствовали овој вечери, нису крили радост и задовољство због указане части да се могу представити бањалучкој публици, као и због саме атмосфере која је красила цјелокупно вече.

– Много сам срећни што је наша поставка изложена овдје, у храму културе наше Републике. Овај дивни изложбени амбијент Дјечијег позоришта РС и начин поставке радова насталих на другом Ликовном саборовању ”Симеон Добрићевски” је као да је Требишњица потекла и зажуборила, распјевала се и разгалила. Као да је из слика енергија заглагољала и позитивну енергију на посјетиоце пренијела. Министар просвјете и културе РС, Горан Мутабџија, учинио је велику почаст, како нашем саборовању сликара тако и признање нашем друштву за досадашњи свеукупан рад – истакао је предсједник ЗК ”Освит”, Миодраг Хрњез Љумо.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске у Бања Луци, Предраг Бјелошевић, дао је на располагање све потребне капацитете и лично се заложио да изложба изгледа овако распјевано. У својој поздравној бесједи, он је истакао значај културног стваралаштва за живот једне средине и значај репрезентовања насталих умјетничких радова како би се шира друштвена заједница упознала са њима.

Срђан Комненић, Миодраг Хрњез Љумо, Радмила Чокорило, Горан Мутабџија и Драгана Мискин

Вечери су присуствовали еминентни културни посленици РС, а међу њима декан Академије умјетности у Бања Луци – проф. др Лука Кецман, књижевник Ранко Рисојевић, доц. др Радмила Чокорило, као и десетак бањалучких сликара и писаца

Завичајни клуб ”Освит” се побринуо да цијело вече у његовој режији тече, те су се бањалучкој публици, рецитацијама и бесједом, представили Драгана Мискин и Срђан Комненић.

Од сликара, учесника Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски”, публици су се представили и о насталим радовима говорили Синиша Џелетовић Џела и Зоран Сувајац Зограф.

– Ово је вече које нисам могао ни у сну да замислим. Наши радови изложени у оваквом амбијенту, у нашој престоници, изложени погледу ових еминентних културних ствараоца, то је нешто што ни највећи оптимисти нису могли предвидјети. Ово су нити које само о. Симеон може да повеже у једну цјелину. Много сам срећан – истакао је сликар Синиша Џелетовић Џела.

Изложба је отворена до 9. априла 2014. године.