Завичајни клуб ”Освит” Билећа, богатим културно умјетничким програмом, обиљежио је пет година постојања и изузетно успјешног рада и стваралаштва.

Свечаност је уприличена на дан формирања друштва тј. 26. фебруара 2014. године, на дан Светог Симеона Мироточивог, када је Друштво основано по благослову o. Симеона Добрићевског.

Сала Дома културе ”Јевто Дедијер” била је испуњена до последњег мјеста, што је потврда квалитета програма који се приређују, као и повјерења билећке публике.

Истичући да је публика ”Освит”-ов подстицај, покретачка енергија и благодарје, замјеник предсједника Завичајног клуба ”Освит”, Александра Џелетовић, је у поздравној бесједи направила кратак сиже петогодишњих дешавања.

– Нека ”Освит” и даље буде непресушна енергија која покреће и спаја, изњедрава нове таленте и занимљива дешавања. Нека буде онај који открива, бруси и у ниску ђердана ниже бисере нашег града. Нека буде ризница у коју се улаже да би се из ње имало шта узети и будућности даровати. Нека буде извор и надахнуће, четвероугаони камен темељац на коме стабилна кула настаје – истакла је Александра.

Александра Џелетовић

Чланови овог друштва покренули су новине које прате живот и рад Билеће, организовали су више од 20 поклоничких путовања на којима је посјећено више од 100 манастира, организовали су серијал духовних вечери и приказали преко 30 филмова.

Организован је низ научних предавања у циљу побољшања квалитета живота наших суграђана.

Реализовано је 7 позоришних представа, три игроказа, поетско – сценске вечери, вечери гитаре, хармонике, рецитали, бесједе, десетак изложби слика и умјетничке фотографије.

Ово друштво има двије сталне изложбене поставке, од којих је посебно запажена изложба старих фотографија старе Билеће.

Из ”Освит”овог малог расадника стасало је неколико препознатљивих глумаца аматера, врсних рецитатора, бесједника, водитеља…

”Освит” је обиљежио 100 година рођења билећког оскаровца Карла Малдена и залаже се за постављање спомен плоче овом оскаровцу, као и одржавање манифестације ”Билећки оскаровци”.

Организатори су два ликовна саборовања, које носи име ”Симеон Добрићевски”, и на којима је настало 70-ак умјетничких радова препознатљивог ликовног рукописа.

Миодраг Хрњез Љумо

– Тешко је издвојити само један сегмент по коме је наше друштво препознатљиво. Лепеза дјеловања је врло широка, разнородна и разнобојна. Поклоничка путовања су нешто што нам акумулира позитивну енергију и уноси благодат у наше чланове. Крстарећи са нама диљем овоземаљског шара наши суграђани су стицали благодарје које су доносили у своју породицу, а тиме и у наш град, што саму атмосферу овдје чини бољом и позитивнијом. Наш рад смо замислили као концентричне кругове који се шире и свако дешавање је донијело неку нову идеју и нови догађај. ”Освит” је као кошница – истакао је предсједник ЗК ”Освит”, Миодраг Хрњез Љумо.

У част пет година постојања и рада овог друштва приређен је богат културно забавни програм у коме су учествовали: рецитатори, соло пјевачи, хармоникаши, млада изворна пјевачка група, хор, гуслар, двије плесне групе, итд. Да ово вече весело и распјевано тече побринула се водитељ програма Марина Вучинић.

Овом пригодом, ЗК ”Освит” је свима који су исказали братску љубав и помогли рад друштва уручио захвалнице и благодарје.

Завичајни клуб ”Освит” је, у фоајеу Дома културе ”Јевто Дедијер”, 26.02.2014. год., у част својих пет година изузетно успјешног рада и стваралаштва, приредио изложбу графика билећког сликара и једног од најактивнијих чланова овог друштва – Синише Џелетовића Џеле. Поставка под називом УЗДАРЈЕ има 22 рада настала техником графике. Ово је Синишина друга самостална изложба.

Синиша Џелетовић Џела

Отварајући изложбу графика, предсједник ЗК ”Освит”, Миодраг Хрњез Љумо, се осврнуо на саму технику сликања, значај црте, добијање сјенке и трећег плана. Посебан осврт направио је на духовну црту насталих радова, као и преношење самих осјећаја у крајњи производ.

У рецензији, коју је за каталог ове изложбе мр Марко Попадић припедио, између осталог је истакнуто: ”Тешко је бити равнодушан пред сликама овог посебног умјетника. Синиша, у својим трагањима у свијету умјетности, проналази оне најљепше просторе своје душе које сигурним покретима кичице и оловке отјелотворује на папиру. Синиша је једно изванредно сензибилно биће, па не чуди да се у његовом свијету умјетности појављују портрети светих отаца, наших патријарха и владика. Али, једнаку важност имају и портрети уплакане дјеце, замишљене или насмијане пред стравичним падом човјека и његове душе. Дакле, Џелетовић се бави оним проблемима који дотичу и све нас, а то су проблеми данашње цивилизације, егзистенције човјека у свијету гдје више нема љубави. Његово сликарство посматрамо као вапај човјека за животом и очувањем духа од сигурног страдања у савременом свијету. Бол коју осјећа његова душа, пред налетом обезбоженог човјека, Синиша осликава дјечијим уплаканим лицима, али и сагнутим погледима светих отаца. Бол је велики и неиздржив за човјека, али дјечије сузе и мирни погледи духовника, загледаних у даљину, откривају пут спаса. Он јесте далеко, али је достижан и умјетник га сам назире у својим трагањима. Трагично и узвишено се надопуњују у његовим радовима, они чине дијалектичку везу која открива суштину његовог трагања за смислом. Сви мотиви које Џелетовић осликава су пажљиво бирани, суштински повезани, као једини прави видици који гледају на широка поља бесмисла у савременом свијету.”

На изложеним радовима приказани су свеци, дјеца, цвијеће… све тематски различито. Оно што све ове радове веже је света спона између духовног, свјетовног, дјечијег, безгрешног, а то је међусобна љубав између сваког рада.

– Радови изложени на овој изложби су континуирано урађени, један другог су дозивали и најављивали. Портрет оца Тадеја Витовничкг је у ”цугу” изашао из мене, што сам осјетио као велику благодат. Рука ми је била продужена молитва и моја унутрашња осјећање пренијела је на бјелину папира – истакао је аутор изложбе, Синиша Џелетовић Џела.