Завичајни клуб ”Освит” Билећа, својим суграђанима, приредио је, 4. децембра 2013. године, јединствену изложбу старих фотографија старе Билеће у локалном Дому културе ”Јевто Дедијер”.

Око 400 старих фотографија из периода од 1890. до 1960-тих година испричало је причу о некадашњем животу Билеће који је садржао многе лијепе ствари којих данас, нажалост, више нема. Између осталих, ту су фотографије првог аутомобила који је прошао кроз Билећу, затим тадашње школе пливања, базена и аеродрома који су овдје постојали 1912. године, тамбурашког оркестра из 1919-те, те плех музике из 1920-тих. Циљано се прескочио период Другог свјетског рата, као и период послије њега, при чему су изложене само фотографије тадашње ријеке Требишњице.

Кроз ове фотографије осјети се жубор Требишњице и клопарање воза – ”ћира”, кога више нема, види се стара пруга, стара окретаљка, машиновође и управник, тадашња легенда овог града, Анте Папић. Види се окретаљка на врху Попарине стране, јединствен објекат који ми не памтимо, а ту је била чатрња и котур на ком се захватала вода и гдје су се људи дружили. Осим тога, на фотографијама је приказана и ношња из тог периода, архитектура Билеће и начин на који су житељи водили рачуна о свакој згради.

Један од најљепших и, у исто вријеме, најтужнијих утисака са изложбе, како каже, биле су сузе у очима људи који су се иселили из долине Требишњице. Људи који су се иселили из долине Требишњице ову ријеку носе у срцу и души и увијек се сјећају потока и сијела на њеним обалама, гдје су проводили недјеље и дружили се, за разлику од нас који смо заборавили да се дружимо и уживамо у чарима живота.

Традиција фотографије у Билећи сеже у период пред крај 19. вијека. Тада је Билећа имала први фото атеље у БиХ који је држао Михајло Мерћеп. Познати Билећки фотографи били су и Видо Дедијер, Мишо Попадић, Кемо Јагањац, Ђорђо Вукоје, Радован Грбачић, Миливоје Мишо Кисић…

Највећи број фотографија, око стотину њих, стигло је из Флориде, а власништво су Драгана Душанова Табаковића.

Свој допринос у фотографијама дали су и Зоран Леро, Крсто Миленић, Милан Авдаловић, Милан Ђајић, Милан Сворцан, Слободан Капор, Младен Кокољ и Миланче Вучинић из Билеће. Оне су за потребе изложбе копиране, а оригинали су враћени власницима.

Да старе фотографије изгледају као ”нове” побринуо се добротвор Мишо Нинковић, власник ”Принт шоп” из Требиња.

Покровитељ изложбе био је начелник Општине Билећа, Миљан Алексић.

Изложбу је бесједом и рецитацијом отворила најмљађа чланица ЗК ”Освит” Милица Носовић.

-Уживајте у разгледању пожутјелих слика и уживајте у прошлости, застаните пред садашњости и замислите се за будућност. Размислите шта ви остављате нама, као темељ онога што ћемо ми оставити онима који долазе. Живот је ријека која непрестано тече. Град чине људи, а ја желим да ви будете људи наше свијетле будућности, градитељи, задужбинари, ктитори. Не заборавимо, ”биће нам боље када будемо били бољи” – између осталог, истакла је осмогодишња Милица.

Поздравну ријеч одржала је замјеник предсједника Завичајног клуба ”Освит”, Александра Џелетовић, подсјећајући на стару кинеску мудрост да ”фотографија говори више од хиљаду ријечи”.

– Важно је да свјесно и с љубављу отворимо очи за добро, за лијепо, поштено, пријатељско. Да прихватимо одговорност за свој живот и оно што се у њему догађа. Мале ствари воде ка великим. По фотографијама се види да је то некада био мото наших суграђана – истакла је Џелетовић.

Вече је почело видео записом пјесме ”Дух Требишњице”, коју је написао и за њу музику компоновао познати билећки архитекта, сликар, писац, пјесник, композитор и музичар, Живко Јањић, који сада живи, ствара и одмара у Херцег Новом.

За посјетиоце је приређен занимљивом културно – забавни програм у току кога су слушали пјесме и рецитација о ријеци Требишњици коју је говорио Вукашин Вучинић, затим ганге мушке и женске пјевачке групе ЗК ”Освит”, те пој гусала Радивоја Радовића, као и дипле Сава Радовића, соло пјесма Синиша Џелетовић.

У духу вечери, са пуно духа, шарма и енергије, програм је водила Марија Милошевић.

Поставка је, симболично, замишљена у виду улица које носе имена познатих Билећана па су грађани, на овај начин, прошетали кроз некадашњу Билећу.

Изложба ће бити освјежавана новим старим фотографијама и имати сталну поставку у галеријском простору Дома културе ”Јевто Дедијер” у Билећи.

Коментари

Дајте коментар

Нико још није коментарисао

Ваш коментар :

*
*