У организацији Завичајног клуба ”Освит”, 11.10.2013. године, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, билећки академски сликар Драган Батинић имао је своју другу самосталну изложбу.

Овога пута, посјетиоци су имали прилику да виде његово изражавање не само кроз слике већ и кроз рељефе у камену.

На представљеним радовима доминира техника уље на платну, а стил је углавном експресионистички. Како сам аутор каже, изложба је највише инспирисана ликом и дјелом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, а рељефи нису били случајано изабран начин изражавања.

– Пошто живим и стварам у Билећи, а мислим да сваког човјека обиљежава средина, самим тим ми се наметнула потреба да стварам у камену. Отуд ови рељефи инспирисани српским грбовима који носе православна обиљежја – истакао је Батинић.

Изложба је окупила велики број Батинићевих суграђана који су показали колико поштују и цијене његов рад, а похвале је добио и од свога рецензента, магистра Марка Попадића, асистента на Академији ликовних умјетности у Требињу.

Батинићеве теме реализоване у камену он назива узвишеним, патриотским и сакралним, које интуитивно теже да буду постављене у вјечност, да трају и опомињу сваки пут када одступимо од Бога и од брата.

– Немирна времена, у којима се јавио лик Драже Михаиловића, умјетник осликава снажном гестом, вриштећим колоритом, али у исто вријеме их оплемењује свијетлим пригушеним тоновима, откривајући своју наду у свијетлу будућност. Батинић кроз ликовни израз трага за оним одредницама које су окарактерисале постојање Срба на овим просторима, а то су: примање хришћанске вјере, оснивање прве српске државе, као најузвишенијих периода у нашој историји и оних најтежих тренутака када су се Срби разјединили и када је ударио брат на брата, у периоду Другог свјетског рата – истакао је Попадић.

Доброј атмосфери, својом игром, свирком и пјесмом, допринијели су и чланови Завичајног клуба ”Освит”. У изворном пјевању представила се најмлађа пјевачка група, своје умијеће на гитари показао је Душан Мркаић, а соло пјевање Марија Парежанин и Наташа Граховац. Изложба је била отворена до 19. октобра 2013. године и била је продајног карактера.

Академски сликар Драган Батинић рођен је у Билећи, 1985. године, а дипломирао је 2012. год. на Академији ликовних умјетности у Требињу. Иза себе има десетак колективних изложби. Члан је Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине.