Изложбом слика у билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, 19.10.2013. год., затворено је друго Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски”, а 15 сликара су своје слике , као круну седмодневног рада, представили билећкој публици.

Саборовање је затворио академски сликар и историчар умјетности, Михајло Глигорић Глиша, при чему је истакао да се он и његове колеге никада не предају, већ бране љепоту и умјетност као једино што још увијек није поробљено.

– Билећа је предивна, не дајте да се запусти она предивна црквица насред језера. Ви не знате колико сте лијепи и добри људи. Ни у мојој средини не знају колико су лијепи и добри људи. Све нешто налазимо једни другима мане. Ево, затварам ово саборовање да отклонимо све препреке, да погледамо и кажемо: ”Побогу, лијеп народ и лијепи људи, сјајне слике” – рекао је Михајло Глигорић Глиша.

Изложбу радова насталих на овом саборовању отворио је академски сликар Срећко Здравковић на кога је, како каже, овај дио Херцеговине оставио посебан утисак.

– Ово је једно инспиративно и посебно поднебље, што се види и по томе како смо правили слике. Када је Бог стварао Земљу био је врло благодаран, подијелио вам је заиста један велики квалитет. Овдје је сваки мотив умјетничко дјело, гдје год се окренете наилазите на инспирацију. Овакво небо сам гледао само у Шпанији, невјероватно, ви сте изгледа центар свијета – истакао је Срећко Здравковић.

Испред ЗК ”Освит” поздравну ријеч упутила је замјеник предсједника ЗК ”Освит”, Александра Џелетовић.

– Треба изаћи из себе, из свог ега, егоизма… Живот је чудо. Застанимо, погледајмо природу, саживимо се са њом. Наши пријатељи сликају и сањају, и сањају и сликају. Они опомињу, указују и поручују. Стварањем бране љепоту, истину и љубав. То универзално, узвишено тројство које глобализам заборавља њима је у првом плану – нагласила је она и захвалила се свима који су помогли да ово саборовање буде успјешно.

Осим у сликама, публика је уживала у пјесмама хора кога су формирали сами сликари, као и у рецитацијама и звуцима пјесама у извођењу Андреја Вукоја и Дајане Лојпур. Доброј атмосфери допринио је и Рајко Антовић који је са присутнима подијелио неколико својих афоризама.

На другом Ликовном саборовању ”Симеон Добрићевски” настала су 34 умјетничка дјела високе вриједности и оне остају у трајном власништву ЗК ”Освит”, а на реверс ће бити позајмљене у просторије јавних установа нашег града.

Учесници другог Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски” су академски сликари: Драган Батинић, Драго Вучић, Татјана Топаловић, Михајло Глигорић Глиша, Јелена Глоговац Савић, мр Марко Попадић, Срећко Здравковић, Маријана Томановић, затим сликари: Јелена Миловановић, Синиша Џелетовић Џела, Зоран Сувајац Зограф, Бојана Станишић, Марина Живковић, Драгана Рис и Ковиљка Пејовић.

Коментари

Дајте коментар

Нико још није коментарисао

Ваш коментар :

*
*