Завичајни клуб ”Освит” Билећа организовао је друго Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” у периоду од 12-20. октобра 2013. године.

Првог дана трајања саборовања сликари су обишли Спомен собу погинулих у последњем одбрамбено отаџбинском рату гдје их је Милан Сворцан упознао са свим потребним подацима и стрпљиво одговарао на постављена питања.

Послије обиласка Спомен собе, сликари су обишли Парк Равногораца и задржали се у дужем и срдачном разговору са вајарем Миливојем Бокићем, творцем овог комплекса.

По програму организатора, првог дана се присуствовало вечерњој служби у манастиру Добрићеву и обишла капела о. Симеона. Испред капеле, док је сунце одлазило на починак, о животном путу о. Симеона, његовом духовном значењу за све нас и овај крај, као и о чудесима која су се дешавала за вријеме његовог живота, бесједио је вјероучитељ Срђан Милошевић, духовно чедо о. Симеона. Под утиском надахнутог говора који излази из срца и душе поједини сликари нису скривали сузе.

Сликарима је организована пловидба Билећким језером, за шта се побринуо Ранко Бокић и чамцем их провозао до острва и цркве Св. Илије. Одушевљењу није било краја.

Организована је и посјета манастиру Косијерево гдје су сликари цјеливали стопало св. Луке, заштитника сликара. Послије вечерњњг богослужења, игуман манастира о. Арсеније приредио је трпезу љубави за којом се водио душекористан разговор.

Учесници другог Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски” су академски сликари: Драган Батинић, Драго Вучић, Татјана Топаловић, Михајло Глигорић Глиша, Јелена Глоговац Савић, мр Марко Попадић, Срећко Здравковић, Маријана Томановић, затим сликари: Јелена Миловановић, Синиша Џелетовић Џела, Зоран Сувајац Зограф, Бојана Станишић, Марина Живковић, Драгана Рис и Ковиљка Пејовић.

Организатор и сликари посебну захвалност на помоћи и братољубљу упућују Дани и Његошу Дунђеровићу, власницима ресторана ”Фортуна” гдје су сликари стварали и били смјештени. Цијела кућа са свим капацитетима била им је на располагању.

Помоћ у реализацији Ликовног саборовања пружио је ”НИК пром” д.о.о., затим столарска радионица браће Рајковић, Дом културе ”Јевто Дедијер”, књижара ”Глобус” и Здравко Дунђер.