Завичајни клуб ”Освит”, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, организовао је промоцију књиге ”Фирентинци на Балкану 1300-1600” чији је аутор наш суграђанин доц. др Радмило Пекић.

Наш мали град и наше младо удружење имали су велико задовољство и част да организују промоцију књиге о којој су своје мишљење, пред поштоваоцима историје и писане ријечи, изрекла четворица врсних научних радника: проф. др Бранко Јовановић, декана Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, проф. Др Душан Берић, доц. др Глигор Самарџић и аутор доц. др Радмило Пекић.

учесници промоције књиге доц. др Радмила Пекића

Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици издао је књигу ”Фирентинци на Балкану 1300-1600” аутора доц. др Радмила Пекића. Обим књиге је 532 странице, од чега је 470 страница основног текста који сачињава пет поглавља, закључна разматрања и резиме на италијанском и енглеском језику. Ово је оргиналан и по много чему пионирски рад, састављен по свим узусима савремене методологије. Презентирани садржај је по први пут пред судом читалачке јавности и представља значајан допринос, иначе богатој, српској средњевјековној историографији која, до сада, питању мјеста и улоге фирентинских пословних људи на Балкану није посветила адекватну пажњу.

Фирентинци су били једни од главних носилаца трговинског пословања на Балканском полуострву, били су чувени по својим банкама, али и по производњи најквалитетнијих сукана, од енглеске и француске вуне, затим сукана од шпанске и домаће вуне, свиле и памучних тканина.

Професор Јовановић је надахнуто говорио о недавно објављеној књизи, као и о стваралачким и људским вриједностима како аутора књиге тако и његовог колеге Самарџића, који предају на Универзитету у Косовској Митровици.

Професор Берић је апострофирао истраживачки рад Пекића, истичући огроман број фус нота које су доказ обрађеног материјала и великог истраживачког рада, уложене нергије и темељног приступа теми.

Због немогућности да присуствује промоцији из породичних разлога, рад доц. др Глигора Самарџића прочитао је проф др Душан Берић.

Одломке из књиге читали су Дамјан Радовић и Срђан Комненић. Слободан Јањић, клавирским нумерама, побринуо се за музичке предаха, а вече је рецитацијом ”Пркосне пјесме” Добрице Ерића обогатила Драгана Мискин.

промоција књиге доц. др Радмила Пекића

– Култура је невидљива нит која нас повезује. Пренесите братске поздраве нашој браћи са Косова и Метохије, они су у нашим мислима, нашим молитвама и нашим срцима – истакла је на крају програма водитељ, Александра Џелетовић, и обећала посјету нашег друштва градовима Космета.