Завичајни клуб ”Освит” Билећа, у фоајеу Дома културе ”Јевто Дедијер”, 5. марта 2013. године, организовао је изложбу акварела, под називом ЧУВАРКА ЗА СУНЦЕ, једног од најбољих акварелиста Републике Српске, Зорана Сувајца Зографа.

Знатижељном погледу многобројних љубитеља умјетности било је изложено око 100 акварела и двије слике рађене техником ”гребања”, које су по први пут угледале свјетлост рефлектора и наши суграђани су први имали прилику да слике погледају. Било је то вече када су вода и боја поетиком жубориле.

Акварел је, засигурно, једна од најфинијих сликарских техника и са њим се могу исказати најњежнија осјећања и он најбоље може да изрази свјежину и спонтаност тренутних доживљаја, што се одлично видјело на изложеним радовима.

– Многи историчари умјетности акварел сматрају највреднијом сликом. Акварел захтијева велику сигурност, брз рад и не подноси умор материјала. Зоранови акварели су свјежи, чисти, прозрачни и пуни изненађења. На Зорановим акварелима нема ништа сувишно, нити се може примијетити ни најмањи недостатак било чега. Они су као лахор, као дашак вјетра, као жубор наше Требишњице, око и ум сунчеве свјетлости. Они су као пјесма, као јецај виолине. Они су једна моћна апоетска слика која као да избија из хаоса, а формира свијет у пуној јасноћи. Изложени акварели су израз Зорановог мишљења. Они изражавају сликареву душу. Упознајући нашег сабрата Зорана упознајемо његове аквареле, а засигурно може и обрнуто. Све на свом мјесту и тачно онако и онолкиико колико треба. Зоранови акварели имају највишу духовну одлику: свјежину и достајанствену моћ сензибилног медијума који умјетничкој илузији даје вриједност једне реалности. Сви Зоранови акварели су пуни енергије, покрета, снаге, са јасном поруком. Код њих постоји вертикала и хоризонтала. Нема лутања. Свјетлост долази и зрачи и у најскривеније поре постојања – истакла је Александра Џелетовић, замјеник предсједника ЗК ”Освит” отварајући изложбу.

Сваком времену његова умјетност, умјетности њена слобода.

Дивљење изложеним радовима публика није крила, као ни организатор радост што је суграђанима приредио овакво задовољство.

– Искрено, желио бих да свако од вас који сте вечерас дошли, као и они који ће ових дана доћи да погледају изложене радове, понесу са собом дјелић акварела и да то буде његова ваша ”чуварка за сунце” у свим тешким временима. Волио бих да стекнемо навику да волимо само оно што је лијепо, а да ружно бацимо иза себе и да покушамо, чувајући своје писмо, своју ћирилицу, свој језик, своју пјесму и игру, своју духовност и своју културу, да се одбранимо од глобализма и мундијализма и екуменизма, јер духовност коју има наш народ је једна велика корпа из које треба да узимамо и њу с њљубавњљу и квалитетом пунимо да би наши наследници имали шта да узму. Не заборавимо, наше је само оно што с љубављу дарујемо. Ваш долазак у оволиком броју је велики дар за мене, на томе вам хвала јер знам да су дошли они који поштују умјетност и културу и цијене туђи рад и стваралаштво. Лијепо је, у малом мјесту, видјети оволики број људи на једној изложби акварела. Хвала вам – истакао је аутор изложбе.

Зоран Сувајац Зограф рођен је у Бања Луци далеких шездесетих година прошлог вијека. Има преко 20 самосталних и више десетина колективних изложби. Ствара, ради и нова остварења гради у родном граду. У слободно вријеме пише пјесме и свира пар инструмената за пријатеље и своју душу.

У културно забавном програму учествовали су: Душан Мркаић гитара, Јелена Денда и Наташа Граховац соло пјевање, Дамјан Радовић и Драгана Мискин рецитал. Програм је водила Марија Парежанин.