Завичајни клуб ”Освит” Билећа, 25. јануара 2013. године, у препуном Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, извео је своју осму позоришну представу, представу КРСНА СЛАВА.

Уз паљење славске свијеће испред иконе Светог Саве, кађење, освештање и ломљење славског колача, освештање и послужење славским житом и све оне старе, исконске обичаје, 19 билећких глумаца аматера домаћој публици успјело је вјерно да пренесе дух прослављања славе у Херцеговини.

Сцена је дочарала ”собу” у којој се некада славило. На зиду су биле иконе које свака кућа треба да има. Гости су долазили свечано обучени и јабуком честитали славу домаћину.

Домаћин је дворио крсну свијећу, а кад би он био заузет ту улогу је препуштао сину. Кум је имао почасно мјесто и пред њега се плеће износило. У плеће се ”гледало” и о томе бесједило. До кума је ујак сједио.

актери позоришне представе КРСНА СЛАВА

За славском трпезом причало се о заштитнику дома домаћинова. На здравицу се одговарало здравицом и свака здравица имала је своју намјену, циљ и поруку. Славско послужење је било ”што је Бог дао и у кући има”, али се све на софру с радошћу и љубављу износило. На лицу славара очитавала се посебна радост која из очију сија и на све присутне се преноси.

Дјеца су се такмичила ко зна више прича и пјесама о светитељу. Наравно, чула се и пјесма у славу Бога и заштитника дома домаћиновога. Било је и проводаџисања… резултате ћемо видјети.

Глумци су дали све од себе и увјерљиво дочарали наш обичај по коме нас свијет препознаје. Крсна слава је предложена да буде заштићена као својеврсна културна баштина од стране Унеска. Свијет цијени наш стари, изворни обичај! А ми…?

актери позоришне представе КРСНА СЛАВА

Представа је изведена под отежавајућим условима. Препуна сала, дјеца која су се комешала, шетала и налазила у ”свом свијету”, као и публика која је била тик уз бину, знатно су отежавали само извођење представе. Али, глумци су били за сваку похвалу и своје улоге изнијели су максимално професионално и нису дозволили да ”спољни фактор” на њих имају имало утицаја!

Позориште је стил живота, начин размишљања, оно је нешто посебно, величанствено. Позоришна представа се гледа и у њој се ужива свим чулима, или се не долази у позориште. Позоришна култура се рађа са човјеком, али се и стиче и кроз живот усавршава. Неопходно је да дјеца долазе да гледају представе, да знају шта је позоришна представа, да стичу ту врсту културе од малена, да се едукују. Али, неке ствари морају понијети из куће, из породице.

Избор Светог Славе као крсне славе, обичаја и живе вјере који се обрађује на ”даскама које живот значе”, није био случајан. Сви Срби треба да иду светосавским путем, јер то је једини пут који нас може извести из овога блата, кала и безнађа у које смо запали.

актери позоришне представе КРСНА СЛАВА

У ову представу, као и у све што ради ова глумачка дружина, уложено је много труда, енергије, одрицања, средстава којих немају довољно на располагању па улажу лична, а све у циљу побољшања квалитета живота наших суграђана. Они су свјесни да су жртва свјетлије културолошке будућности наше општине и несебично се дају и све капацитета улажу да она што прије стигне. Помозимо сви по мало. Поштујмо туђи труд и рад, знање и енергију. Размислимо о благу које нам се бесплатно сервира ”на тањиру”.

У реализацији позоришне представе КРСНА СЛАВА учествовали су глумци: Милица Носовић, Никола Парежанин, Татјана Ђорђић, Александар Тупањац, Анђела С. Џелетовић, Вељко Јокановић, Данило Таминџија, Анђела Н. Џелетовић, Анђела Тркља, Наташа Граховац, Душан Мркаић, Слободан Јањић, Драгана Мискин, Гојко Рогач, Милорад Миго Кисић, Срђан Комненић, Бојана Граховац, Марија Парежанин и Дамјан Радовић.

Музику је бирао Слободан Јањић, а свјетлосне ефекте Душан Куреш.

Обраду текста, сценарио и режију потписују Александра Џелетовић и Миодраг Хрњез Љумо.