Поставка насталих радова на Првом ликовном саборовању ”Симеон Добрићевски” изложена је у Галерији Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета”.

Ни изузетно лоше вријеме није спријечило велики број поштовоца ликовног стваралаштва да дође на отварање изложбе.

Приређен је пригодан културно забавни проограм у ком су учествовали: Саво Радовић – дипле, а као вокални солисти наступали су Марија Парежанин и Наташа Граховац.

Прво Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски”, пригодном бесједом и износећи своје импресије о организацији и раду, а посебно апострофирајући позитивну стваралачку енергију која је владала сво вријеме Саборовања и захваљујући којој су и настала тако квалитетна дјела, затворио је историчар умјетности, академски сликар Михаило Глигорић Глиша.

”Пред овим дјелима ријечи застају, мисли се роје, осјећања навиру. Мислима је широко, а погледу уско. За пет дана братског ликовног саборовања, настало је више од четрдесет умјетничких дјела, рађених разним техникама и гледаних из различитих углова. Сва дјела имају заједничку нит која их повезује у једну цјелину. То је љубав. Љубав према свом роду, раду, стваралаштву, Херцеговини, Билећи… Све то је у једну цјелину повезао, и свим дјелима дао посебну духовну дубину, наш отац Симеон Добрићевски.

Свих ових дана, међу учесницима колоније, као и свим суграђанима који су долазили у посјету, била је изражена братска саборност, ширила се светосавска топлина и то је нама, као организаторима, највеће задовољство и највећа потврда да смо урадили нешто много вриједно, да смо поставили чврст темељ једној грађевини која има неслућене висине.

Ми ходамо ка врху планине и искрено смо срећни плодовима нашег првог саборовања. Наш град је богатији за четрдесет изузетно вриједних умјетничких остварења. Богатији је за десетак нових, искрених пријатеља, мисионара који своју мисију озбиљно схватају и шире је диљем овоземаљског шара. Ова умјетничка дјела красиће холове и канцеларије јавних установа града Билеће. Она су трајна вриједност, као што ће бити и трајно пријатељство васпостављено на овом саборовању”, истакла је у поздравном говору замјеник предсједника ЗК ”Освит” и директор Ликовног саборовања, Александра Џелетовић.

На само себи својствен и духовит начин изложбу радова отворио је академски сликар Срећко Здравковић.

Програм свечаног отварања изложбе водила је наша млада и шармантна водитељка Бојана Граховац.