Завичајни клуб ”Освит” организовао је прво ликовно саборовање у нашем граду.

Ликовно саборовање носи име по духовнику Друштва – Симеону Добрићевском.

У раду Саборовања учествовало је 13 академских сликара из Билеће, Требиња, Гацка, Пала, Бања Луке, Шапца, Параћина.

Свечано отварање рада Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски” одржано је у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи.

Приређен је занимљив културно забавни програм који су својим учешћем увеличали ученици Музичке школе из Требиња. Билећкој публици представили су се: Тодор Ружић гитара, класа проф. Д. Куртовић; Хелена Капор виолина, класа проф. Љ. Рајовић; дуо Ивана Јанковић, флаута и Анастасија Ђурић, гитара, класа проф. Н. Танасијевић; клавирски дуо Милица Ђукић и Жељка Пажин, класа проф. Јелене Ковачевић. Као вокални солисти представиле су се наше суграђанке: Марија Парежанин и Наташа Граховац.

У оквиру програма представљени су сви учесници ликовног саборовања: Михаило Глигорић Глиша, Срећко Здравковић, Зоран Сувајац Зограф, Татјана Топаловић, Драган Батинић, Тања Пикула, Драго Вучић, Сњежана Домазет, Јелена Глоговац Савић, мр Марко Попадић, Миленко Вуковић, Јелена Миловановић и Синиша Џелетовић Џела.

Учеснике Саборовања, као и све присутне, поздравила је замјеник предсједника ЗК ”Освит” и уједно директор Ликовног саборовања, Александра Џелетовић следећим ријечима:
”Добро дошли у наш мали али лијепи град, град свјетлости, сунца, град воде и камена, поља и историјских знаменитости. Град који ми волимо, а искрено се надамо да ћете га и ви завољети. Наша је велика радост и неизмјерна срећа што почиње са радом ликовно саборовање која носи име духовника нашег друштва, блаженопочившег и за нас никад умрлог, оца Симеона Добрићевског. Још су у живом сјећању његове ријечи и сјај ока, када смо разговарали о покретању овакве манифестације. Његови савјети су у нашим мислима и ми се надамо да ћемо их спровести у дјело. Име које саборовање носи, код свих нас, ствара још већу обавезу и одговорност. Надамо се да ће, наши драги пријатељи, дјелић љепоте и енергије којом зрачи ово поднебље понијети са собом и путем свог стваралаштва подијелити са добрим људима диљем земаљског шара.”

Ликовно саборовање ”Симеон Добрићевски” отворио је пригодном бесједом наш познати књижевник и предсједник Скупштине ЗК ”Освит” Шћепан Алексић. Он је испричао древну источњачку причу о једном затворенику који је био осуђен на смрт и као последњу жељу тражио је да му донесу кист и боје. Жеља му је испуњена, а он је, сликајући цијелу ноћ, на зиду ћелије насликао шуму и пут. Што је пут био даљи, стопе су биле мање, он је освајао простор и стекао слободу.

– Желим Ликовној колонији ”Симеон Добрићевски” да доживи пунољетство, али и да остари у овоме граду. И када je једном, након стотину година, буду организовали неки будући Билећани, а нас више не буде ту, нека остане запамћено и нека се помене да сам управо ја имао ту част и задовољство да отворим прву колонију у историји Билеће. Сликари, кичице, платна и боје у руке. Нека вам је срећан рад, јер на овај начин Ликовну колонију ”Симеон Добрићевски” проглашавам отвореном – истакао је Алексић.

Програм отварања Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски” водила је Бојана Граховац.

У току саборовања учесници су посјетили манастир Добрићево и поклонили се сјенима о. Симеона Добрићевског. Вјероучитељ Срђан Милошевић све присутне је, у надахнутој бесједи, упознао са животним путем о.Симеона. Учесници су посјетили и манастир Косијерево и цјеливали стопало Св. апостола и јеванђелисте Луке и били на послужењу и душекорисном разговору код игумана о.Арсенија. Лијепи дани учеснике су измамили и на пучину Билећког језера, гдје су уживали у чарима и љепоти језера и околине и окушали се као аласи. Учесници су упознати са највећом вјештачком некрополом на Балкану, са црквом у Трновом Долу, Предојевића црквом, кафаном ”Ускок” и другим знаменитостима општине.

Надамо се да ће ова манифестација прећи у традицију и ући, као културни догађај, у туристичку понуду града.

Коментари

Дајте коментар

Нико још није коментарисао

Ваш коментар :

*
*