У препуној сали Дома културе у Билећи, у организацији Завичајног клуба ”Освит”, изведено je поетско-сценско вече – Дјечија Академија – посвећена нашем првом Архиепископу, светитељу и просветитељу, заштитнику и оснивачу свих наших школа – Светом Сави, под називом САВОСЛОВЉЕ.

У једночасовном програму учествовала су дјеца свих узраста, дјеца која Светог Саву воле и коме се моле. Присутнима су показали колико они знају, умију и колико поштују школску славу – Светог Саву.

У бесједи, осврнули су се не само на живот Светог Саве већ и на његову улогу у културном стваралаштву нашег народа. Он је почетак свих почетака – први просветитељ, први списатељ, духовни градитељ државе, први дипломата, оснивач задужбина, измиритељ браће, а самим тим и спаситељ Србије.

Уводне поздраве о најомиљенијем српском светитељу упутили су најмлађи, дјеца из вртића, који су побрали и највеће аплаузе и по коју сузу. А након њих, дјеца из двије билећке основне школе и ученици Средњошколског центра ”Голуб Куреш” поносно су говорили о Светом Сави, његовим славним дјелима и његовом животу. Стихови из дјечијих грла жуборили су као ”Савини” извори и слијевали се у једну ријеку, ријеку Савословља која гради океан оних који слове Савиним језиком и уклањају препреке на Савином путу. Из сваке ријечи, сваког покрета, зрачила је љубав, она искрена дјечија љубав. То су актери успјели да пренесу и на све присутне, па је под куполом билећког храма културе све одисало једним духом – духом Светосавља.

То вече могли смо да чујемо стихове наших познатих пјесника, да чујемо молитве првом српском Архиепископу, бесједе и обраћања. Посебан утисак оставила је драматизација разговора оца и сина, св. Симеона и Светог Саве.

Дјеца су ово вече завршила заједничким извођењем пјесме ”Тамо далеко” и химне Светом Сави ”Ускликнимо с’ љубављу”.

Избор текстова, сценарио и режију урадио је ”Освит” тим: професорице – Анђелина Николић и Јелена Михић, вјероучитељ – Срђан Милошевић и књижевни стваралац – Миодраг Хрњез Љумо. Организатор вечери био је Михајло Самарџић, секретар ЗК ”Освит”.

Због велике заинтересованости наших суграђана поетско-сценско вече САВОСЛОВЉЕ je репризирано, а организатор се нада да ће постати традиционалнo.