У Недељу шесту по Духовима, а на празник Светог Јулијана Тарсијског, 04. јула 2010. год., одржано је, уз помоћ Божију а по благослову наше Свете Цркве и у организацији Завичајног клуба „Освит“, друго по реду поклоничко путовање у коме су учешће узели чланови овога завичајног клуба.

На поклоњење, највећим светињама Црногорско Приморске Митрополије, пошло је око 50 поклоника.

Прва светиња у коју се дошло био је манастир Острог, гдје се учествовало у Светој Литургији, а већина поклоника се том приликом и причестила. Након поклоњења Острошком Свецу, отишло се у манастир Дајбабе, гдје су сви показали велику одушевљеност љепоти и необичности самог манастира, као и благодати која се ширила од чудотворних моштију тек недавно канонизованог Свеца, Светог Симеона Дајбабског. Одатле се упутило у само сједиште Црногорско Приморске Митрополије-Цетињски манастир. Велику радост су сви имали тога дана када су видјели какве светиње су нас дочекале у овом манастиру. Ту су мошти Светог Петра Цетињског, а затим десна рука Светог Јована Крститеља, комадић Часног и Животворног Крста на коме је разапет наш Спаситељ, Господ Исус Христос, као и неколике власи косе са Спаситељеве Свете главе, који су остали при трновом вијенцу.

поклоничко путовање

Као посљедњи планирани манастир који су поклоници имали да обиђу био је свима нама неизмјерно драг, братски манастир Косијерево, а на полкоњење стопалу Светог Апостола и Еванђелиста Луке. Вријеме је врло брзо пролазило уз пријатан, братски и срдачан разговор са јеромонахом ове Свете обитељи, оцем Арсенијем.

Уз пјесму, дружење и нескривену радост на лицима свих, ово надасве душекорисно путовање се окончало доласком у Билећу у вечерњим часовима.