У организацији Завичајног клуба ”Освит” и Народне библиотеке ”Владимир Гаћиновић”, у Дому културе, одржана је промоција најновијег прозног дјела, писца и новинара, Шћепана Алексића – ”Турски друм”.

ТУРСКИ ДРУМ

О књизи, у приказу под насловом «Освајање слободе у Херцеговини», говорио је магистар Гедеон Стајић, напомињући да се ради о једном од највреднијих прозних књижевних дјела икада написаних о Херцеговини и Херцеговцима.

– Оквир Алексићевих прича је историјски и смјештен је на херцеговачком географском простору, али њему тај оквир служи само као одређење – кад и гдје су живјели људи са чијим животима и судбинама нас упознаје у својим причама. Све приче у збирци везане су за Турски друм, за који је у уводу речено да потиче још из римског и византијског времена. Осјећајем даровитог приповједача, Алексић је препознао да је тај пут, такав какав је, прави свједок који може непорециво да потврди истине о животу људи у Источној Херцеговини у 19. вијеку под турском влашћу, као и након доласка Аустроугарске у ове крајеве. Алексић, међутим, не ставља тежиште на реконструкцију тог времена и тог живота. Њега интерересује она истина која је, у људским душама, остала да траје и послије свага онога што је ограничено и пролазно. Тај камени друм, који је вријеме оглодало до неупотребљивости за првобитну намјену, Алексић је претворио у вриједност за другачију, трајнију употребу: у свијету његове приче – он постаје веза која држи на окупу сваковрсна страдања, невоље и тешкоће људи, али и њихов непрестани отпор и борбу против мржње и зла – истакао је Стајић.

У програму, припремљеном у оквиру промоције најновијег Алексићевог дјела, учествовали су музичар Милош Бабић и ученице гимназије Јана Бјелетић и Милана Радовановић, које су читале одломке из ”Турског друма”. Програм је водила Александра Џелетовић.

Захваљујући се учесницима и присутним љубитељима писане ријечи, Алексић је рекао да је у Билећи увијек најљепше, али да истовремено мјесто, у коме и сам живи и његови становници, човјека редовно обавезује, па тако и он жели да се представи у што љепшем свјетлу на сваки начин.