Koviljka-Pejovic-У билећком Дому културе, 12. октобра 2009. год., у организацији Завичајног клуба „Освит“, отворена је прва самостална изложба слика Кове Пејовић, која се љубитељима ликовне умјетности представила са више од 40 уља на платну.

Кова Пејовић је до сада излагала на пет заједничких изложби билећких сликара. Ликовну академију није похађала, нити било какву другу школу те врсте, него је самостално сликајући стицала знања из те области, па је најбољи примјер да се даровитост рађа са човјеком, да са њим живи и да је тешко процијенити хоће ли и када испливати на површину.

Око 200 Билећана и становника других херцеговачких и црногорских мјеста, који су дошли на отварање изложбе, са одушевљењем су прихватили њене радове, а позитивне критике стигле су и од ликовних стручњака. На њеним сликама преовладавају пејзажи, женски актови, мртва природа… Са њих зрачи нека чаробна музика херцеговачког поднебља. Све то одише свјежином, животношћу и природношћу.

– Постоје понекад скромни људи, који живе поред нас, а да и не помишљамо да се у њима крију неслућене могућности. Тако су и Кову Пејовић њени суграђани, све до јуче, знали као службеницу Дома здравља и срећну мајку, а данас је већ прихватају као врсног умјетника. Најчешће тако и бива да мислимо да су ликовни ствараоци негдје далеко од нас, у Паризу првенствено, гдје је сликарска Мека, или бар у неком нашем већем мјесту. Заборављамо, међутим, да Париз никога није учинио великим сликаром ако он није довољно велики у себи, због чега се и дешава да нас скромни људи, који су ту око нас, изненаде својим умијећем – рекао је, отварајући изложбу, новинар и књижевник Шћепан Алексић.

Отварање изложбе било је обогаћено пригодним културно умјетничким програмом у коме су наступили: хор Саборног храма „Свети Сава“ Билећа и виолинисткиње из Требиња, Александра Радмиловић и Љубијана Илић, док је одабране стихове српских пјесника казивала Јана Бјелетић.

– Планирам изложбе и ван Билеће, можда најприје у Подгорици, потом у Требињу и другим мјестима. Велику подршку дају ми моја дјеца и бројни пријатељи, а инспирацију налазим у мојој Херцеговини и Црној Гори, па је због тога на мојим сликама доста мотива из тих крајева – рекла је, у изјави за наш лист, Кова Пејовић.