На наш велики празник, на дан Св. Василија Острошког и Тврдошког, коме слава и милост и сада и увијек и у вјекове вјекова, 12. маја 2009. год., Завичајни клуб “Освит”, у Дому културе у Билећи, одржао је промоцију првог броја својих новина.

ПРОМОЦИЈА ПРВОГ БРОЈА НОВИНА ОСВИТ Многобројним пријатељима Удружења, члановима и симпатизерима, као и поштоваоцима културног стваралаштва, уз пригодан културно-умјетнички програм, представљен је први број.

Не без разлога, сви смо били срећни и задовољни, а пригодан програм, осмишљен само за ову прилику, био је само дашак вјетра да се странице лакше окрећу.

– Љубав је чаролија која покреће свијет. Љубав треба увидјети и схватити. Она је најсавршенија, најпрефињенија, најузвишенија моћ људског бића. Наше новине, као и Удржење, искључиво су настали из љубави према овом граду и свим драгим суграђанима – истакао је секретар Удружења, Михајло Самарџић Мики.

Најљепши освит, најљепше буђење је кад вас пробуди пој славуја. Нас је у ово вече увео пој “билећких славуја”, дјечијег црквеног хора при храму Свети Сава у Билећи, којим диригује вјероучитељ Срђан Милошевић и Вања Шуловић. Без њих, у нашем граду, светковина нема свечарски карактер.

Људи се највише плаше да учине први корак и изговоре нову ријеч. “Освит” је без страха урадио и једно и друго. Пружили смо руку, дали наду и с вјером корачамо напријед.

Сваки успјех наших суграђана искрено нас радује и весели. Он ће попуњавати ступце наших новина.

Специјални гости на промоцији били су: Данијела Зоран, ђак генерације билећке гимназије; Владо Уљаревић, који је управо изборио пласман на 50 Међународну математичку олимпијаду; као и Ана Церовина, која је изабрана међу 12 љепотица на избору мис РС.

Promocija-prvog-broja-novina-Osvit

У културном програму наступале су наде наше културне сцене и то, по први пут, Милица Носовић, уочи 4. рођендана, и наши, већ искусни, рецитатори – Анђела Џелетовић и Ђорђе Јокановић. Као локални солиста опробао се Димитрије Самарџић, уз пратњу хармоникаша Рајка Вучића. “Немире” је пјесмом представила проф. Људмила Милошевић.

Како се птица позна по гласу, тако и народ по пјесми. Ми смо и основани како се пред нашом кућом никада не би запјевала туђа пјесма и заиграло туђе коло. Нашу изворну пјесму његују и од заборава бране наше пјевачке групе, мушке и женска, а ово вече смо чули групу Милорада – Мига Кисића.

Промоцију новина увеличали су гуслари: Радивоје – Бато Радовић и Драган и Никола Даковић.

Подсјећање на старе боеме и боемски живот града на сцени је приказао и ријечима дочарао Гојко Рогач.

Цијеловечерњи програм протекао је у пјесми и радости. Остајемо отворени за васколику сарадњу, слушамо идеје, савјете, сугестије, критике. Преко ваших и наших новина треба да се чује глас за радост, за процват и спас нашег града. Не заборавимо да све што радимо радимо себи, а ми се трудимо да све радимо из љубави и с љубављу.

Љубав и осмијех пренесимо на улице нашег града и свима ће бити боље. Сви ћемо бити сретнији и радоснији, јер љубав је оно што нас покреће, а ми вам, у име Редакције, као и свих чланова З. К. “Освит”, желимо дуг живот пун љубави, радости и среће – овим ријечима, програм који су са пуно шарма и духа водиле, завршиле су Биљана Хрњаз и Јана Бјелетић.