Из сјемена које је посијао „Сједник“ и које је пало на плодно тло, актери ове позоришне представе са групом грађана, на дан Преподобног Симеона Мироточивог, у Дому Културе у Билећи, основали су Завичајни клуб ”ОСВИТ”. Одржана је прво радна, а потом и свечана Скупштина.

Да ОСВИТ с љубављу осване побринуо се црквени хор при храму Св. Саве у Билећи,. Пој билећких славуја означио је почетак рада Свечане скупштине, а онда је рад Удружења благословио јереј, о. Михајло, рекавши: “Мир вам од Оца, радост од Сина у заједници са Светим Духом. Од сјемена које Свевишњи посија вечерас је оно које је пало на плодну и родну њиву. И то сјеме даје плодове и ево на Светог Симеона Мироточивога кога данас прослављамо, оца Светог Саве, не случајно Мироточивог и не случајно овај Освит на овај дан. Ондје гдје се појави освит ту нестаје мрак а гдје се појави свјетлост ту тама исчезава. Ондје гдје је тама и мјесечева свјетлост добро дође, а када се појави сунце онда мјесец изгуби свој сјај. Тако и вечерас, тако и данас гдје се појави Освит, ту ће вјероватно и сигурно доћи боље сјутра и доћи ће свјетлост умјесто таме и доћи ће добро умјесто зла и доћи ће васкрсење умјесто смрти. Зато нека је благословен онај ко је ово и почео и замислио и нека су благословени сви они који прихватише и који желе добро у овоме Освиту и сви ви који сте дошли да подржите и да учествујете у овом Освиту. Хвала свима!”

Рециталима су се огласили Ђорђе Јокановић и Анђела Џелетовић, док је своју пјесму говорила, млада поетеса, Милена Копривица. Као вокални солиста опробао се шестогодишњи Димитрије Самарџић уз пратњу, на хармоници, Рајка Вучића.

У поздравној бесједи надахнуто је говорио чувени билећки књижевник и познати новинар, хроничар нашег краја, а од овог дана Предсједник Скупштине З.К. “ОСВИТ“, Шћепан Алексић.

Шћепан Алексић

Пој гуслара подсјетио нас је на времена стара, а из грла бијела закликтао је гуслар, Радивоје Бато Радовић. Нема пјесме без „ганге“, а за то се побринула наша мушка, изворна, пјевачка група.

Секретар Удружења, Михајло Самарџић, изнио је усвојени програм рада и скуп поздравио ријечима: “Наша драга браћо и сестре, сви се ми помало питамо како да остваримо ове циљеве, а ја искрено желим да вам кажем, да не прећутим, за све што смо до сад урадили имамо благослов оца Симеона. И он са својим благословом показа нам пут, како да све чинимо и радимо и трудимо се у славу Господњу, љубећи Господа свим срцем својим, свом мишљу и свом снагом. Љубећи ближње као самог себе. Само тако, господо, браћо и сестре, свануће нам љепше сјутра и уз „ОСВИТ“ радоснија и веселија јутра.”

У музичком дијелу програма наступили су Синиша Џелетовић Џела и млада, а по наступима све запаженија, ученица гимназије Вања Биберџић. Својеврсни музички времеплов отпјевао је Предсједник Надзорног Одбора Милорад Миго Кисић.

За Предсједника Управног одбора изабран је академски сликар Драго Вучић.

За Предсједника Удружења, изабран је културни прегалац нашег завичаја, Миодраг Хрњез Љумо.

Цјеловечерњи програм су осмислиле и водиле Јана Бјелетић и Биљана Хрњаз, ученице гимназије.