Послије сјајне књижевне вечери коју су имали у Удружењу књижевника Србије, у Француској улици бр. 7, писце Завичајног клуба ”Освит” Билећа угостило је Књижевно друштво Раковица. У Центру за културу и образовање Раковица у Београду, 23.11.2015. године, представљен је дио књижевног стваралаштва билећких писаца. Интересовање за гостовање Билећана је било велико тако да се у сали тражила столица више. Домаћин се својски потрудио да одлично дочека госте и вече је обиловало пријатним изненађењима.

Вече је пјесмом отворила женска пјевачка група ”Жене Kрајишкије села”. Као најљепши ”славуји Динаре”, пјесмом су нас подсјетиле на свој крај и обичај.
Књижевник Никола Рајаковић, председник Књижевног клуба Раковица, поздравио је, у име домаћина, госте из Билеће. Са великим пијететом Рајаковић је причао о Билећи и Херцеговини, наводећи значајна имена из свијета културе која воде поријекло са ових простора. Рајаковић је изразио жељу да ови и овакви сусрети буду двосмјерни и да се чешће одржавају.
Жељко Кукић, предсједник Културне заједнице Крајина, истичући своје билећко поријекло, осврнуо се на ово вече као на једно сабориште свесрпских крајева, исткао је да култура нит која нас повезује и спаја и пожелио да оваквих и сличних дружења буде што више.
Читајући одломке књиге ”Пут ка себи”, младог а даровитог билећког писца Лазареле Мићуновић, Верица Брновић отворила је ово књижевно вече.

Предсједник Завичајног клуба ”Освит”, књижевник Миодраг Хрњез Љумо, упознао је присутне са активностима овог друштва које је основано 2009. године у Билећи.
– Ми смо хтјели да нашу Билећу учинимо љепшом, да од заборава отргнемо оно што је заборављено, на свјетло сунца изнесемо оно што је уклоњено, обзнанимо оно што је сакривено. Много је Билећана расутих по свијету на које смо поносни, али много је и оних за које и не знамо да имају наше корјене. Желимо све да повежемо. Билећа је једини српски град који има два оскаровца и три палме, најбоља млада одбојкашица свијета потиче из Билеће, шампион Аустралије у каратеу је поријеклом из Билеће, имамо читаву плејаду научника, глумаца, писаца… ЗК ”Освит” има широку лепезу дјеловања. Осим новина, који су једини штампани медиј у нашем граду који излази периодично, бавимо се и издаваштвом и до сада смо објавили 12 наслова, а у припреми је још неколико књига које ће ускоро угледати свјетлост дана.
Хрњез је посебно поносан на ”Освитово” ликовно саборовање које носи име Симеона Добрићевског, а које је ове године организовано по четрвти пут.
– Посебна радост је била што смо имали ликовно – вајарско саборовање, па је Билећа добила двије вриједне скулптуре. Мада урађени у веома кратком времену, радови Михаила Глигорића Глише и мр Давида Јовановића остали су трајно благо Билеће, а њиховом љепотом остао је задивљен и један од најпознајитијих српских вајара – Миливоје Бокић.
Напомињући активности из богате лепезе активности овог друштва, Љумо је истакао да су организовали више од 25 поклоничких путовања и посјетили преко 150 манастира Србије, Црне Горе, Републике Српске, Грчке, Италије… Ипак, као највећи резултат рада ово друштва истакао је обнављање позоришног живота у Билећи. До сада су одиграли 15 позоришних представа, све сопственим снагама и средствима.

писци ЗК ''Освит'' на књижевној вечери у Раковици

Београдској публици представио се афористичар и сатиричар Рајко Антовић, који је до сада објавио двије збирке афоризама. Сатирична прича ”Лук” изазвала је посебно одушевљење публике.
Млада пјесникиња Маја Вујиновић говорила је стихове из своје тек објављене збирке пјесама ”Плес ријечи”, а сазнање да је дан прије постала вицешампионка БиХ у каратеу публика је срдачно поздравила.
Пјесникиња Здравка Бабић говорила је стихове из своје тек објављене збирке пјесама ”Мјесец је вајао жену”, а стихове пјесама из њене прве књиге ”Разгледнице из Билеће” надахнуто је говорила Вјера Раичевић. Лазарела Мићуновић говорила је стихове својих пјесама из збирке поезије чија је припрема у току. Миодраг Хрњез Љумо подсјетио је на свој стваралачки опус и говорио неколико својих пјесама, хаику пјесама и одломак из прозног дјела.

Посебан утисак вечери оставила је пјевачка група ”Жене Крајишкије села”. Оне су поред својих изворних пјесама, за ову прилику, отпјевале и ”Пјесму Билећанима” коју је написао Жељко Кукић.
Да ово вече спонтано, распјевано и на највећем нивоу протече побринула се домаћин вечери, а уједно и водитељ, писац Анђелка Пауновић, члан националног одбора Књижевног друштва Раковица.

Први пут се десило да писци из Билеће у току једне године два пута гостују у Београду, а надамо се да ће оваквих сусрета бити много више. Пробрана публика бурним аплаузом је наградила актере ове вечери, што је знак да они посједују потребан квалитет да наступају на свим сценама. Лед је пробијен, квалитет потврђен. Остало је на нама, да будемо што активнији и покретљивији.
Завичајни клуб ”Освит” је изњедрио младе и даровите писце који могу писану ријеч да репрезентују на свим књижевним сценама и имају основ да значајна имена писане ријечи позову у Билећу. Оно што је записано остаје, а нас ће поколења памтити по траговима које оставимо за собом.