Завичајни клуб ”Освит” из Билеће, у сарадњи са Јавном устновом ”Стари град АНДЕРВА” Никшић, организовао је, 25. јуна 2015. године, извођење монодраме о животослову највеће српске поетесе 20. вијека, Десанке Максимовић. Причу о животу пјесникиње која је обиљежила један вијек и њене стихове, на малој сцени Никшићке тврђаве, говорила је глумица билећког аматерског позоришта ЗК ”Освит”, Драгана Мискин. Ово је било њено четврто извођење монодраме ”Опорука”.

Под звјезданим небом, уз благи повјетарац и плам свјећица, уз тихи јецај виолине, Десанка је кроз Драгану стихом зажуборила. Драгана нити ћилим од Десанкиних мудрослова, од поучних мисли и дивних стихова.

Драгана Мискин на малој сцени тврђаве у Никшићу

Пењући се уз степенице куле, испружене руке, позива драгог кога чека… Загледана са бедема у даљину прича о родном завичају. Са чаробним осмијехом на уснама гледа у мјесец који је тек избаљио и глагоља о томе како пише пјесме… Звијезде са неба смјешкају се звијездама на земљи.

Атмосфера је била чаробна, бајковита, Драгана на сцени феноменална. Публика упија сваку ријеч, сваки покрет, мелодију, игру свјетлости и сјенке… Црвена свјетлост сливала се низ зидине куле док је Драгана говорила ”Крваву бајку”. Црквена звона најавила су пјесму ”Ја знам ко сам”… и јецај виолине за крај.

Дугим аплаузом и срдачним БРАВО дивна публика поздравила је на крају билећку глумицу Драгану Мискин.

Захваљујући братољубљу и гостољубљу ЈУ ”Стари град АНДЕРВА” Никшић, на челу са директором Веселином Бошковићем, уз богату трпезу, настављено је дружење и планирање нових наступа и нових сусрета. Култура је оно што нас спаја, видљиво невидљива нит која нас повезује. Прекогранична сарадња се наставља.