По благослову О. Симеона Добрићевског, Завичајни клуб ”Освит” је формиран прије шест година, са циљем да се бори за очување традиционалних вриједности нашег рода и нашег краја, нашег родног завичаја. Визија, вјера и воља били су нам три адута најбоља. Колико смо у томе успјели вријеме ће да суди.

Љубав се сабира и множи када се дијели са другим! Ми смо у прошлој години имали шта и имали с ким да подијелимо.

Драги пријатељи, хвала вам на подршци!

чланови ЗК ''Освита'' Билећа

У програму који су чланови Завичајног клуба ”Освит” приредили у част свог 6. рођендана, а који је одржан у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, 26. фебруара 2015. године, учествовали су: Анастасија Вујовић, Јана Рогач, Никола Ђорђић, Татјана Ђорђић, Владана Илић која је говорила пјесму Вука Ковачевића посвећену рођендану ЗК ”Освит”, билећки књижевник Боро Граховац, женска пјевачка група ЗК ”Освит”, Иван Вучковић са својим бендом, Огњен Милидраговић на клавијатурама, Драгана Мискин, Анђела Џелетовић, Милица Носовић, рецитатори ”Освита” и други. Програм је водила Бојана Граховац.

БИЛЕЋА, 3. МАРТА /СРНА/:
“ОСВИТ” ОБОГАТИО КУЛТУРНО НЕБО ХЕРЦЕГОВИНЕ

Завичајни клуб “Освит” из Билеће током шестогодишњег рада постао је препознатљив не само у Билећи, већ цијелој Херцеговини и Републици Српској, рекао је Срни предсједник овог друштва Миодраг Љумо Хрњез.

Хрњез каже да је у потпуности оправдан циљ формирања друштва, које је организовањем бројних позоришних представа, вечери поезије, гитаре, хармонике, те поклоничких путовања, значајно обогатило “културно небо” Херцеговине.

“Ако умјетност не може промијенити свијет, може да га освијести. С циљем побољшања квалитета живота наших суграђана настојаћемо да ”Осви”` буде и даље непресушна енергија која покреће, спаја и рађа нове таленте, те организује занимљива дешавања на овом поручују”, поручују из овог клуба.

Прошле године Завичајни клуб “Освит” организовао је три премијерна и више од 10 извођења позоришних представа, изложбу портрета најактивнијих чланова “Младе Босне”, док је поетско-сценским игроказом обиљежено 100 година од почетка Великог рата.

“Активно смо учествовали у свим манифестацијама и хуманитарним акцијама у граду, а током прошле године организовали смо и шест поклоничких путовања, посјетили четири земље и више од 20 манастира, поклонили се десетинама чудотворних икона, цјеливали мошти светитеља и донијели благодат у наше породице, град и Херцеговину”, каже Хрњез.

Први пут “Освит” је организовао и Дане руске културе у оквиру којих је уприличена изложба фотографија под називом “1026 година од крштења Русије” и приказивани познати руски филмови, те изведена пјесма “Требишњица” коју је, инспирисан љепотом најдуже понорнице Европе, написао, двадесетих година прошлог вијека, руски кадет Миша Славински.

“Освит” је објавио и четири књижевна првијенца, међу којима два романа са завидном читаношћу.

Да је Билећа са “Освитом” добила једно нову културну ноту на којој јој могу позавидјети много већи градови говори и то да је први пут у овом граду изведена клавирска композиција, коју је извео и компоновао Билећанин.

Билећани, али и сви они који су се већ одавно раселили са ових подручја су захваљујући новинама “Освит” информисани о животу и раду у овој општини, као и о знаменитим личностима и историјским догађајима у вези са Билећом.

“Вођени светосавском мишљу да је наше само оно што дарујемо и да се љубав дијељењем умножава, за рођендан – шестогодишњицу постојања, своје суграђане обрадовали смо пуштањем у рад нашег интернет радија који носи име нашег удружења”, каже Хрњез.