Монодраму о животослову једног од највећих и најомиљенијих српских пјесника, Десанки Максимовић, извела је у Требињу млада глумица аматерског ансамбла ”Освит” из Билеће Драгана Мискин.

Драгана Мискин на сцени у Требињу

Монодрама, која је 23.12.2014. године изведена у Дому младих, под називом ”Опорука”, састојала се из нараторског и рецитаторског дијела, што је, према оцјени публике, Мискинова довела до савршенства.

Причама из дјетињства, о оцу, мајци, свом родном крају, те бојом гласа, полетношћу и сјетом у очима, Мискинова је у једночасовном извођењу оживјела пјесникињу што је публика одушевљено прихватила.

Мискинова је напоменула да је монодраму радила годину и по дана и да се саживјела са Десанком, те да је као студент српске књижевности имала потребу да људима приближи ко је и шта била Десанка Максимовић и шта је за њих урадила.

”Десанка је била и учитељица и мајка и неко ко је оставио упечатљив траг на нашу књижевност”, рекла је Мискинова, не кријући разочарање због лоше посјећености културних садржаја.

Она истиче да се потрудила да се што боље представи и да Десанкину поезију доживи и да је пренесе на људе.

Миодраг Хрњез Љумо, који са Александром Џелетовић потписује сценарио и режију монодраме, истакао је да се Драганин труд исплатио и да је бар на тренутке чинила да пјесникиња буде присутна међу публиком.

”Било је ситуација гдје се публика након завшене изведбе не помјера и остане на својим мјестима као хипнотисана, након чега би Драгану награђивали дуготрајним аплаузима, али и оних када поједине даме плачући изађу из сале”, присјећа се Љумо.

Он сматра да у Херцеговини није довољно заступљена највећа пјесникиња српског рода, не само у животу Срба, већ ни у школама.

”На овај начин смо хтјели да ова наша порука допре до оних до којих треба и да схвате да би Десанка и њена поезија требала више да се изучава и да буде присутна у свакодневном животу, јер нас она учи да будемо људи”, каже Љумо.

Према његовим ријечима, поента је учити, стварати, бити креативан, радити на себи и усавршавати се. ”Тада ће нам свима бити боље”, поручио је Љумо.

СРНА