У организацији Завичајног клуба ”Освит” из Билеће, монодрама ”Опоруке”, која је оживјела Десанкино вријеме и стихове, изведена је, 22.12.2014. године, у сали Парохијског дома у Гацку. Талентована чланица Аматерског позоришта Завичајног клуба ”Освит” из Билеће, Драгана Мискин, вратила нас је у пјесникињино вријеме, почев од дјетињства у Бранковини, школовања, до настанка ”Крваве бајке” и њеног комплетног пјесничког стваралаштва.

”У Гацку је амбијент био посебан. Сцена за памћење. Говорила сам загледана у иконе, а моји шешири, који представљају раздобља у Десанкином животу, одмарали су на клавиру чекајући да буду употријебљени. Пањ, клупа, а тек игра свјетлости и избор музике. Уживала сам на сцени. Фасцинирала ме пажња са којом је публика испратила изведбу. Посебно ме дирнула домаћа пјесникиња Драгица Ивановић која ми је, на крају представе, са сузама у оку и дрхтајем у гласу, даровала своју књигу рекавши како је осјетила да је и Десанка била са нама за вријеме представе, што ми је било неизмјерно драго”, истакла је Мискин.

”Опоруке” Десанке Максимовић чине изјаве велике пјесникиње, мисли изречене у прози на вјечите теме: љубав, смрт, пролазност, како се постаје пјесник…

”Живот има свој почетак трајање и крај. И тако га морамо узети. У томе и јесте човекова снага и величина”, говорила је Десанка Максимовић.

Извор Гацко