У организацији Завичајног клуба ”Освит” и Народне библиотеке Берковићи, у овом мјесту, 20.12.2014. године, изведена је монодрама ”Опорука” о животу Десанке Максимовић. Монодраму изводи млада глумица аматерског позоришта Завичајног клуба ”Освит” – Драгана Мискин, а извођењем у Берковићима отпочела је мини турнеју по Источној Херцеговини.

Како је талентована Билећанка рекла, за турнеју се психички и физички добро припремила, са улогом Десанке се потпуно саживјела, и с нестрпљењем очекује следећи наступ јер сваки излазак на сцену доноси нешто ново. Сусрет са публиком и та синергија јој дају подстрек да увијек пружи максимум. Драгана је прва Херцеговка која је на овај начин обишла општине наше Херцеговине.

– Пријатно сам изненађена посјетом у Берковићима, као и реакцијом публике након извођења. Посебно задовољство ми је било што су ме гледали наставници српског језика и то са својим ђацима. Њихова пажња и радост коју су исказали дају ми енергију и подстрек за даље стваралаштво. Мој долазак имао је за циљ подизања нивоа културе на овим просторима и мислим да је у потпуности остварен – истакла је Драгана.

За предсједника ЗК ”Освит”, Миодрага Хрњеза Љума, највећи утисак, до сада, оставио је коментар билећке пјесникиње Ружице Комар.

– Ружица је највећа жива пјесникиња у Републици Српској, а она је након представе честитала Драгани са сузама у очима и рекла да је у одређеном тренутку успјела да скине чак и Десанкину боју гласа. Срце ми је било као Херцеговина због Драгане – прича Хрњез.

У монодрами, билећка глумица је живот Десанке Максимовић представила кроз причу о њеном дјетињству, животу и писању, те кроз њене пјесме, замјењујући разнолике шешире као симболе различитих животних раздобља пјесникиње.

Свјетлосне ефекте урадио је Зоран Самарџић, а избор музике Слободан Јањић.