Завичајни клуб ”Освит” Билећа, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, по први пут у нашем граду, организовао је манифестацију ”Дани руске културе’‘. Манифестација је трајала три дана и састојала се од изложбе и приказивања познатих руских филмова.

Изложба под називом ”1026 година од крштења Русије”, аутора Жељка Стојановића, отворена је 26. новембра 2014. године у фоајеу Дома културе, а исто вече приказана је и пројекција филма ”Породица Романов”.

Велику част билећкој манифестацији, својим присуством, указала је аташе за културу амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, Ана Ивљева, која је изложбу, а тиме и ”Дане руске културе”, свечано отворила и која није скривала одушевљење због своје посјете Билећи.

– Сад полако почиње зима, доста је хладно, али код вас није, јер видим са којим отвореним срцима и колико топло сте нас дочекали. Хвала вам – закључила је Ивљева, отварајући изложбу и преносећи поздраве руског амбасадора у БиХ, Петра Иванцова.

Одзив суграђана на отварање ове јединствене манифестације у нашем граду био је испод очекивања организатора и то је створило горчину у души, јер смо изгледа врло ранио заборавили братске нити које нас спајају и у једно с руским народом повезују.

Глумица аматерског позоришта ЗК ”Освит”, Драгана Мискин, на течном руском језику, говорила је стихове пјесме ”Требишњица” коју је написао руски пјесник Миша Славински. Ова пјесма настала је на обали Требишњице прије 90 година, када је млади пјесник Славински, као кадет, боравио у Билећи у саставу Донског кадетског корпуса.

Предсједник ЗК ”Освит”, у име организатора, истакао је братску везу два народа која траје кроз вјекове и потврђује се на разним пољима.

– Не смијемо заборавити са којом топлином је руски путописац писао о Билећи, као што не смијемо заборавити колику цијену су платили наши очеви који су, у доба Информбироа, остали вјерни Русији. Из Билеће су добровољци одлазили у Русију, исто као што су из Русије долазили у Билећу. И своје животе полагали на бранику Отаџбине. Руски кадети су 5 година провели у Билећи и оставили видљив траг на пољима културе и спорта. На позоришној сцени нашег града ”Ревизор” је игран 1924. године. Надам се да ће ова манифестација постати традиционална и са већим садржајем и капацитетом помоћи успостављању чвршће сарадње, како на културном тако и на пољу спорта и економије – истакао је Хрњез.

У оквиру изложбе Билећани су могли да погледају фотографије крстова и реликвија из доба када је Русија примала хришћанство

– Када човјек погледа историју Билеће и руску историју на овим просторима, онда, дође до податка да је на вашем тлу доста руских костију. Није ми само циљ да буде ревија филма и изложба, већ да руску амбасаду повежем са Општином Билећа – истакао је аутор изложбе Стојановић.

У склопу ”Дана руске културе” приказани су филмови: ”Породица Романов”, ”Москва сузама не верује”и ”Адмирал”.

Пројекцији филма ”Москва сузама не верује”, поред многобројних суграђана, присуствовала је комплетна екипа Кошаркашког клуба ”Хео” на челу са предсједником Андријом Вујовићем и тренером Борисом Јокановићем, истичући да су спорт и култура нераздвојни сегменти развоја једне личности.

Одзив публике за филмске пројекције, и поред велике хладноће, био је на завидном нивоу, што потврђује оправданост жеље да ова манифестација постане традиционална.