Општина Билећа увијек је била и остала покретач многих акција помоћи напаћеној браћи на Косову и Метохији. Доброта се умножава дијелећи је. А шта је љепше и племенитије него да оно мало што имаш подијелиш са онима који имају још мање. Да подијелиш своју слободу са онима којима слободе највише недостаје.

дјеца Косова и Метохије са члановима ЗК Освит

Наша општина је била домаћин за 36-оро дјеце и четири васпитача из општине Грачаница. Билећа је једна од ријетких општина Републике Српске која је широм раширила руке и у братски загрљај прихватила нашу сабраћу са Космета. Дјеца су била распоређена по породицама које су се драговољно јавиле да се седам дана старају и брину о дјеци која су код њих. Дјецу је примио колико је ко могао, с пуно љубави и велике одговорности.

Координатор боравка дјеце у Билећи био је замјеник предсједника Скупштине општине Билећа, Немања Папић. Одбор за пријем дјеце направио је врло богат и садржајан план њиховог боравка у нашој општини.

чланови ЗК Освит дјеци Косова и Метохије с љубављу

Вече пред повратак дјеце са Косова и Метохије кући, за њих је приређена позоришна представа ”Сумњиво лице” у извођењу глумаца аматера Завичајног клуба ”Освит”.

Послије представе актери су свим присутним приредили изненађење у виду извођења рецитација и пјесама са Косова и Метохије. Посебно је било дирљиво када је цијела сала пјевала ”Ој Косово, Косово”!

На крају програма, у име Општине Билећа, Немања Папић је свим гостима уручио пригодне поклоне. Билећки пјесник Боро Граховац је сву дјецу даривао својом збирком пјесама, а ЗК ”Освит” се потрудио да свако дијете добије свеску са посветом и бар један број наших новина.