Изрека је стара – гдје ријечи не вриједе музика проговара.

Платон је рекао: ”Што је у држави боља музика, боља ће бити држава.”

Да се у Билећи чују добре хармонике вибрације никаква тајна није. То је потврдило и вече посвећено овом инструменту који је одржано 25. марта 2014. године у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи. Организатор вечери био је Завичајни клуб ”Освит” Билећа.

Ово вече је постало традиционално и оправдало је своје постојање. Звуцима хармонике плела су се кола, везле пјесме нове и старе, чуле класичне мелодије. Уз хармонику и хармоникаше и публика би запјевала и бурним аплаузом актере даровала.

Покровитељ вечери хармонике био је начелник Општине Билећа, Миљан Алексић.

Привилегију да ово вече отвори припало је јединој дами која хармнику свира и своје умјеће публици дарује – Милици Носовић. Својим наступом, и игром малених, њежних прстића по ”диркама” хармонике, Милица је побрала све симпатије публике. А онда су се смјењивали звуци хармоника и аплаузи публике. У програму ове вечери наступило је 16 хармоникаша из Билеће и Берковића.

За публику је био најзанимљивији наступ квартета хармоника којима је дириговао проф. Миливоје Скочо.

– Вечерас се видио одличан потенцијал из кога ће, напорним радом, у одређено вријеме, настати одличан и препознатљив производ. Нама је циљ да формирамо оркестар хармонике. Вечерас, његови обриси су могли да се наслуте. Све зависи од младих хармоникаша. Бог им је дао таленат, а то је само предуслов за успјех и даљи рад. Све је до њих. Часови хармонике у ”Освитовој школи” су бесплатни. Све што знам ја ћу им пријенети. Само нека долазе и видјеће којом брзином ће напредовати. Вјерујем у њих, само нека они вјерују у себе. И нека раде – истакао је проф. Скочо.

Вече хармонике, својим наступом, обиљежили су: Милица Носовић, Никола Бјелица, Марко Звијер, Лазо Павић, Бранислав Шаренац, Саша Шиник, Његош Муратовић, Дејан Ђурица, Слободан Јањић, Милош Грбушић, Ђорђо Панџић, Лазар Перишић, Рајко Вучић, Владимир Гаћиновић.

Вече су обогатили својим насупом: плесна група ”Dirty dance” и соло наступ Анђеле Сворцан, која је била и водитељ програма.

Цијенећи значај културе у свеопштем просперитету града, начелник Општине Билећа, Миљан Алексић, подржао је идеју Завичајног клуба ”Освит” и прихватио се покровитељства ”Вечери хармонике Источне Херцеговине”. Прве године вече би било ревијалног карактера, са тенденцијом да прерасте у такмичарско и да се бира прва хармоника Источне Херцеговина. Наравно, у организацији ове вечери стручну помоћ пружиће директори музичких школа, као и професори хармонике и друга компентентна лица.

Жеља Завичајног клуба ”Освит” је да ово вече буде стабилан ослонац једне манифестације која ће прерасти у традиционалну и бити на понос и душекорисност нашег краја, а све у тежњи да се у Билећи отвори, за почетак, одјељење музичке школе, а потом и Музичка школа. Као некад.