”Уз хармонику запјевамо по неку, уз њу и сузе потеку, уз звуке хармонике се и коло вије и рујно вино пије, хармоника нам душу грије.” Овим ријечима је водитељ програма, Бојана Граховац, најавила прво вече хармонике у Билећи. Вече је одржано, у организацији Завичајног клуба ”Освит”, 2. марта 2013. год., у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи.

Музичка култура у Билећи је некада била одлично развијена. Постојала је музичка школа, музичке секције, забаве. Из билећке музичке школе стасали су врсни музичари, композитори, пјевачи. Први доктор музикологије у нашој држави завршио је основну музичку школу у Билећи. Надамо се да ће музичка школа опет почети са радом, и да ће дјеца умјесто тикета разноразних кладионица у руци носити кајданке.

У програму ”Вече хармонике” учествовало је 10 билећких хармоникаша. Своје умијеће, многобројној публици која није крила радост и одушевљење, показали су хармоникаши: Милица Носовић, Милан Звијер, Марко Звијер, Никола Бјелица, Стефан Денда, Милош Грбушић, Бранислав Шаренац, Владимир Гаћиновић, Рајко Вучић и Слободан Јањић.

Александра Џелетовић, замјеник предсједника ЗК ”Освит” говорила је о значају музике за развој личности и о њеном утицају на наш свакодневни живот.

– Билећа је некада имала, на сцени, 40 хармоникаша! То је било велико благо овог града. Не смијемо стати и причати само шта је некада било и како је било. И шта би било кад би било. Живот од нас захтијева акцију. Наше удружење ријешило је да формира мјешовити хор и ово је лијепа прилика да се на овој вечери саопшти ова битна одлука – истакла је Александра.

У програму вечери учествовали су и рецитатори: Срђан Комненић, Дамјан Радовић и Драгана Мискин; гитара: Душан Мркаић и Павле Иковић; соло пјевачи: Марија Парежанин, Наташа Граховац, Анђела Тркља, Јелена Денда, Милорад Миго Кисић и Синиша Џелетовић.

Вече је завршено заједничким наступом свих хармоникаша који су свирали ужичко коло.

Можда је ово био први корак ка будућем оркестру хармонике у Билећи.

Надамо се.