Завичајни клуб ”Освит” Билећа, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, обиљежио је, 26.02.2013.г., четири године свог изузетно успјешног рада и постојања. Благословом о.Симеона Добрићевског ово друштво формирано је на овај дан, а ове године поклапа се са обиљежавањем девет вијекова од рођења Светог Симеона Мироточивог, родоначелника српске државе, оца светог Саве и оснивача манастира Хиландар.

У протеклом, четворогодишњем, периоду ЗК ”Освит” је постигао завидне резултате. О њима је кратки сиже изнио предсједник ЗК ”Освит”, Миодраг Хрњез Љумо.

Покренуте су новине које прате живот и рад Билеће и ево већ је 18 број пред читаоцима.

С благословом наше Цркве организован је серијал духовних вечери и приказано тридесетак духовних филмова. Организовано је 12 поклоничких путовања и посјећено више од 80 манастира Херцеговине, Црне Горе и Србије. И што често каже вјероучитељ Срђан Милошевић: ”Слава Богу за све и хвала што нас је удостојио ових незаборавних путовања, путовања која ће, засигурно, сви поклоници дуго, дуго памтити”.

Ово друштво организовало је низ научних предавања, а све у циљу побољшања квалитета живота наших суграђана.

Завичајни клуб ”Освит” успјешно је реализовао 6 позоришних представа, и то све у сопственој режији. Из иовог малог расадника стасало је неколико препознатљивих глумаца аматера.

Прва књига афоризама у историји Билеће дјело је издавачке дјелатности ”Освит”, као и још двије књиге, а као суиздавачи појављују се у двије књиге.

Да би младост добила што више простора да искаже свој немјерљив таленат, организоване су три вечери рецитала, вече бесједе, три игроказа, три поетско сценске вечери и пет изложби слика и фотографија.

Ово друштво обиљежило је 100 година од рођења билећког оскаровца Карла Малдена и покренуло идеју да се постави спомен плоча на кућу гдје је живјела породица Секуловић, као и да се отвори Спомен соба ”Билећки оскаровци”.

По први пут у историји постојања Билеће, организовали смо Ликовно саборовање ”Симен Добрићевски”, на коме је настало 30 умјетничких дјела које красе канцеларије јавних установа.

И ово рођенданско вече попраћено је богатим културно забавним програмом.

Поетско сценски наступ имали су Срђан Комненић и Синиша Џелетовић, уз пратњу гитаре Душана Мркаића. Своје рецитаторско умијеће показали су: Милица Носовић, Вукашин Вучинић, Тијана Тркља, Душан Мркаић, Боро Граховац. Придружујући се обиљежавању 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша стихове из ”Горског вијенца” говорили су: Анђела Џелетовић, Драгана Мискин и Дамјан Радовић. Уз звуке гусала представио се гуслар Радивоје Бато Радовић, а гајдаш Саво Радовић показао је умијеће на овом древном инструменту. Наступала је плесна група коју води Драгана Мискин, а уз звуке хармонике по први пут се представио Никола Бјелица. Своје вокалне способности показали су ”Освит”-ови славуји: Марија Парежанин, Анђела Тркља и Наташа Граховац. Вече је, говорећи своје афоризме, обогатио Рајко Антовић. Своју изузетно успјешну тачку имао је и гитариста Павле Иковић. Мушка пјевачка група, коју предводи Милорад Миго Кисић, подсјетила је све присутне како се некада пјевало и употпунила богатство ”славског програма”. Да ово вече распјевано и весело тече побринула се водитељ програма Бојана Граховац.