Завичајни клуб ”Освит”, у билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, на свој 7. рођендан, дан Светог Симеона Мироточивог, обиљежио је 7. година свог изузетно успјешног, плодоносног и богатог рада и постојања.

У седмогодишњем периоду постигнути су завидни резултати. О њима је у кратком сижеу, са посебним освртом на рад у задњој години, говорио предсједник Надзорног одбора, Милорад Миго Кисић.

– У току протекле године, с обзиром на дате околности и услове под којима је наше друштво радило, постигнути су импресивни резултати. Све, већ традиционалне, манифестације су одржана на још већем нивоу, као и сви програми по којима смо постали препознатљиви не само у Билећи и Херцеговини већ и у Републици Српској. Оно са чим се посебно поносимо јесу рад и резултати 4. међународног Ликовног саборовања ”Симеон Добрићевски”, које је имало сликарско вајарски карактер. Двадесетак сликара оставило је 40-так умјетничких радова, док су два вајара оставила двије скулптуре у простору. Нашим суграђанима смо омогућили премијерно приказивање филма ”Енклава”, србијанског представника за додјелу престижне филмске награде Оскар, у РС – истакао је Кисић.

Организовали смо 4 поклоничка путовања и обишли двадесетак манастира РС, Србије и Црне Горе. ”Слава Богу за све и хвала што нас је удостојио ових незаборавних путовања, путовања која ће, засигурно, сви поклоници дуго, дуго, памтити”.

Издавачка едиција нашег друштва обогаћена је за 4 нова наслова.

Нису изостале ни вечери поезије, промоције књига, снимање документарних филмова о члановима нашег удружења…

Младим ствараоцима пружена је максимална подршка и дата шанса да искажу своје знање и умијће на свим пољима културног стваралаштва.

Глумци аматери извели су двије позоришне премијере. Са позоришним комадима обишли смо све градове у Херцеговини, гостовали у Бијељини, Никшићу, Плужинама… По први пут, глумци аматери ЗК ”Освит” наступали су на отвореном, на малој и великој сцени ”Бедем” у Никшићу.

Писци Завичајног клуба ”Освит” имали су част и привилегију да имају своје вече у Удружењу књижевника Србије, у чувеном здању, Француска 7 у Београду.

У оквиру свечаног обиљежавања седмог рођендана ЗК ”Освит” Билећа, приређен је занимљив културно забавни програм. Сценски наступ имао је Срђан Комненић. Рецитаторско умијеће показали су Срђан Комненић, Татјана Ђорђић и Јелена Куљић. Уз звуке гусала представио се Радивоје Бато Радовић, а на клавиру своје умијеће је показао Слободан Јањић Роже. Свој први наступ имао је млађани хармоникаш Милан Вујовић. Своје вокалне способности показали су Синиша Џелетовић Џела и женска пјевачка група коју предводи Мила Скочајић. Програм је водила Анђела Џелетовић.